Overslaan en naar de inhoud gaan

Software-ontwikkelaars vrezen kunstmatige intelligentie

Dat denkt in ieder geval een behoorlijk deel van 550 software-ontwikkelaars die Evans Data Corp bevroeg naar hun zorgen. Als nummer 1 kwam de keuzemogelijkheid: 'Ik en mijn ontwikkelinspanningen worden vervangen door kunstmatige intelligentie' uit de bus. Dat zag 29 procent als grootste zorg.
man met code

Daarmee bleef het nummer 2 - de kans dat het platform waarop de ontwikkelaar werkt in onbruik raakt - 6 procentpunten voor. Andere zorgen, zoals oud worden zonder voldoende pensioenopbouw, het irrelevant worden van vaardigheden en toolkennis, of verstikt worden op het werk door slecht management, scoorden veel lager. Overigens past de aantekening dat het hier om voorgebakken antwoorden ging, en niet om een open vraag. In een dergelijke onderzoeksopzet krijg je niet per definitie het antwoord dat de respondent op dat moment het meest bezighoudt ('top of mind'), omdat hij de antwoorden tegen elkaar zal wegen.

Ambivalente houding

Ondanks de bedreiging die een relatief groot deel van de ontwikkelaars ziet in kunstmatige intelligentie, is men niet afkerig van kunstmatig intelligente technieken. Bijna 80 procent van de respondenten onderschrijft de stelling dat kunstmatige intelligentie en robotica het leven zullen verbeteren; dat geldt dus op zijn minst ook voor een derde van de respondenten die vreest dat kunstmatige intelligentie hem zijn carrière kost. Er is wel een zekere ambivalentie. 60 procent is het namelijk in meerdere of mindere mate eens met de stelling dat kunstmatige intelligentie en robotica een ramp in wording zijn.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in