Management

Juridische zaken
downloaden

Staat gedaagd om gebrekkige aanpak illegaal downloaden

Film- en tv-makers claimen veel geld mis te lopen en eisen compensatie.

9 maart 2017

Film- en tv-makers claimen veel geld mis te lopen en eisen compensatie.

Nederlands film- en tv-producenten hebben de staat gedagvaard. Ze stellen het Rijk aansprakelijk voor de financiële schade die is opgelopen door het illegaal downloaden.

Volgens de film- en televisieproducenten doet Nederland te weinig om het illegaal downloaden van films te bestrijden, meldt NRC. De mediabedrijven zeggen geld mis te lopen omdat piraterij niet wordt bestreden. Daarnaast klagen zij dat er hierdoor minder financiering is voor de productie van nieuwe films en series.

Sinds april 2014 is het overigens verboden om uit illegale bron te downloaden, na de uitspraak van het Europees Hof hierover. Maar volgens de film- en tv-makers wordt dit niet streng genoeg gecontroleerd. Als de rechter de aanklagers gelijk geeft, zal er een schadeprocedure worden gestart. Het geld dat hiermee wordt verzameld, moet in een speciaal fonds worden gestoken dat de creatieve sector zal ondersteunen.

‘Thuiskopieheffing ouderwets’

In Nederland wordt een thuiskopieheffing gehanteerd om mediabedrijven te compenseren. Dit geld wordt opgehaald bij de aanschaf van mediaspelers, zoals laptops, waarmee bijvoorbeeld films gekopieerd kunnen worden. Volgens de aanklagers is dat een ouderwetse regeling, omdat downloaders vaak niet het originele werk in de kast hebben staan. De Hoge Raad oordeelde in januari van dit jaar ook al dat deze vergoeding de schade van illegaal downloaden niet kan compenseren.

Ongeveer een jaar geleden stuurden film- en seriemakers een brief naar het ministerie van Veiligheid en Justitie, waarin een schadevergoeding van 1 miljard euro werd geëist. De staat liet toen in een reactie weten niet verantwoordelijk te zijn voor filmpiraterij en het bedrag niet te zullen uitbetalen.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
itisme 10 maart 2017 15:24
itisme 10 maart 2017 15:24
Reactie toevoegen