Overslaan en naar de inhoud gaan

Staatssecretaris Digitalisering wil snelle invoering AI-wet

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Digitalisering) zet in op snelle Nederlandse invoering van de aankomende Europese AI-wet. Zij verklaart de zorgen te delen die oud-politici, wetenschappers en schrijvers uiten in een petitie over kunstmatige intelligentie (AI). In een debat over digitale zaken zegt de bewindsvrouw dat het kabinet een "belangrijke rol" speelt bij onderhandelingen over Europese wetgeving hierover.
staatssecretaris Van Huffelen (Koninkrijksrelaties en Digitalisering)
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Verschillende Kamerleden klagen net als de opstellers van de petitie dat het Nederlandse beleid op dit gebied nog weinig concreet is.

De staatssecretaris denkt dat de kunstmatige intelligentie verordening (AI Act) waar het Europees Parlement vandaag over stemt voor meer duidelijkheid zal zorgen. Zodra de wet is goedgekeurd in Europa wil ze deze zo snel mogelijk invoeren in Nederland. Ook de indieners van de petitie vinden dat er haast moet worden gemaakt met de verordening.

'Moeilijk controleren'

Danai van Weerdenburg (PVV) en Queeny Rajkowski (VVD) hebben namens de Tweede Kamer het beleid op het gebied van kunstmatige intelligentie doorgelicht. Hun conclusie is "even simpel als verdrietig", zegt Van Weerdenburg. De Tweede Kamer kan volgens de parlementariërs het kabinet op dit onderwerp moeilijk controleren omdat het overzicht ontbreekt. Het is onduidelijk wat het kabinet op dit gebied doet en wat de doelen zijn, vinden ze.

De oproep in de petitie om controle te nemen over ontwikkelingen omtrent AI is behalve aan het kabinet ook gericht aan de Tweede Kamer. Dat laatste is niet terecht, zegt Renske Leijten (SP) voor aanvang van het debat. De Kamer debatteert namelijk al geruime tijd over de kansen en gevaren van kunstmatige intelligentie, zegt het Kamerlid. "Het is vooral de regering die hier niet serieus op reageert." Leijten is eerder dit jaar door de lezers van AG Connect uitgeroepen tot IT-politicus van het jaar. Daarbij heeft ze aangegeven burgers te willen beschermen tegen de impact van IT.

Kansen, in zorg en onderwijs

Kunstmatige intelligentie biedt volgens Van Huffelen (D66) veel kansen, bijvoorbeeld in de zorg en het onderwijs. Maar de technologie moet wel aan een aantal "randvoorwaarden" voldoen, bijvoorbeeld op het gebied van privacy, transparantie en discriminatie. De staatssecretaris met verantwoordelijkheid voor digitalisering was ook genomineerd voor de titel IT-politicus van het jaar. Zij is één van de zes genomineerden die het uiteindelijk moesten afleggen tegen Leijten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in