Overslaan en naar de inhoud gaan

Stand van zaken Europese digitale identiteit: motie geweigerd

Het kabinet heeft een motie van SP-Kamerlid Renske Leijten om niet in te stemmen met de Europese raadsconclusies over de Europese digitale identiteit geweigerd. Een meerderheid wilde dat omdat zorgen over de technologie onvoldoende zijn weggenomen. Hoe staan de onderhandelingen ervoor?
GAIA-X
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De lidstaten van Europese Unie onderhandelen nu over het raamwerk voor een Europese digitale identiteit. Op basis van dit raamwerk moeten lidstaten straks zelf een Wallet gaan bouwen. Nederland is voortvarend aan de slag gegaan en werkt inmiddels al aan een Nederlandse proefversie van zo’n Wallet, die in januari wordt gelanceerd.

Over het Europese raamwerk, oftewel de afspraken over de voorwaarden van zo’n Europese wallet, bestaan verschillende opvattingen bij Europese landen. De verschillen gaan over onder meer het kunnen koppelen van de wallet aan een Europees burgerservicenummer. In de conclusie waar de Europese raad overeen is gekomen wordt dit nu afgeraden, waarmee een wens van de Tweede Kamer is ingewilligd.

Nederlandse inbreng

Op dit moment zijn er in totaal vier van de zes punten die Nederland heeft ingebracht verwerkt in de Europese raadsconclusie. De verwerkte punten gaan over een hoog betrouwbaarheidsniveau voor uitgifte van de wallets, het voorkomen van één universeel persoonsnummer, het aanhouden van langere implementatietermijnen en de aanbeveling om broncode van een Wallet open source beschikbaar te stellen.

Zorgen over verhandelen Wallet

Enkele Nederlandse wensen zijn ook niét overgenomen. Nederland dringt onder meer aan op het registreren van het beoogd gebruik van de Wallet door vertrouwende partijen. Ook is de wens om walletafgevers een verhandelverbod te geven niet ingewilligd. Tot een verplichting om onderdelen van de broncode van de id-wallets te publiceren komt het ook niet. In plaats daarvan wordt dit slechts aanbevolen aan de lidstaten die een Wallet gaan bouwen.

SP-Kamerlid Renske Leijten diende vanwege de niet weggenomen zorgen een motie in om niet in te stemmen met de Raadsconclusie. Die werd met 76 stemmen aangenomen door de Tweede Kamer. Toch gaat het kabinet de motie niet uitvoeren, omdat Nederland zich in de resterende onderhandelingen dan buitenspel zou zetten, zo redeneert staatssecretaris Alexandra van Huffelen. Ze meldt daarop dat Nederland opnieuw aandacht zal vragen voor de punten van zorg.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in