Overslaan en naar de inhoud gaan

Stress in IT-functies loopt op

Het onderzoek waaruit deze cijfers naar voren komen, werd uitgevoerd door GFI Software, dat de gesignaleerde stress rechtstreeks in verband brengt met de toenemende druk van uit lijnafdelingen. Die zouden van IT steeds nadrukkelijker een bijdrage aan het vergroten van de zakelijke slagkracht verwachten.
wanhoop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Strakke planningen

Een derde deel van de in opdracht van GFI geïnterviewde IT-professionals ervaart de gesprekken met business managers als het meest stressvolle onderdeel van hun werk. Dat zou vooral spelen bij grotere organisaties. Daarnaast blijken eindgebruikerproblemen, budgetdruk en strakke planningen door veel IT-managers te worden aangemerkt als hoofdoorzaken van werkstress.

Ofschoon de eindgebruikers geleidelijk aan wel minder prominent aanwezig zijn in in het scala van tormentaties waar IT-professionals worden blootgesteld, geven ze IT-beheerders nog altijd met enige regelmaat reden om zich de haren uit het hoofd te trekken. Bijvoorbeeld als op hoge toon beklag wordt gedaan over systemen die niet werken, terwijl de stekker niet in het stopcontact zit. Of als storingen te herleiden zijn tot 'onverklaarbare' morspartijen met thee, koffie of frisdrank.

Ziek van het werk

Zorgwekkend is dat de werkstress van de Britse IT ook merkbaar bijdraagt aan serieuze gezondheidsklachten. 80 % van de ondervraagden meldt dat hun werk op een of andere wijze een negatieve invloed heeft het persoonlijke leven:
18 % ondervindt stressgerelateerde gezondheidseffecten (wat overigens beduidend minder is dan een in 2012)
18 % brengt ondervonden relatieproblemen in verband met spanningen op het werk
19 % voelt zich als gevolg van het werk lichamelijk niet tiptop
28 % slaapt minder goed als gevolg van het werk
26 % heeft als gevolg van werk weleens afspraken met vrienden of familie moeten afzeggen.

'Tooling kan druk werkdruk verminderen'

Algemeen manager Phil Bousfield van GFI Software wijst er op dat bedrijven zich met het opleggen van een te zware werklast, het paard achter de wagen dreigen te spannen: "Bedrijven worden meer afhankelijk van IT-vernieuwingen, IT-beschikbaarheid en snelle realisatie van gewenste aanpassingen. Dat legt een toenemende druk op IT-afdelingen en we weten allemaal dat blije medewerkers productieve medewerkers zijn. Het is dus zorgwekkend als we nu zien dat opnieuw meer IT-ers problemen ondervinden met de balans tussen werk en privé. Onze bevindingen zijn, met name voor het MKB, dan ook een reminder dat IT-teams ondersteuning en goede hulpmiddelen nodig hebben."
GFI maakt en levert software-tooling op het gebied van onder meer server- en netwerkbeheer en -beveiliging.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in