Overslaan en naar de inhoud gaan

Stroomstoring legt mobiele netwerken plat

De stroomstoring maakt mobiel netwerkverkeer in de getroffen gebieden vaak onmogelijk. T-Mobile verklaart dat om 11:30 uur 70 procent van de masten in de regio niet meer werkt. Dat probleem kan nog groter worden wanneer de spanning niet snel terugkomt. De accu's van de overige masten kunnen de werking maximaal 1 tot 3 uur garanderen. KPN meldt even voor 12:00 uur dat de eigen systemen in de getroffen regio's overschakelden op noodvoorzieningen. "Dat heeft goed gewerkt'', aldus de woordvoerder.
Informatie mobiel
© Shutterstock
Shutterstock

"Iedereen kon blijven bellen. We merkten wel dat het heel druk was op het netwerk. Daardoor duurde het mogelijk soms wat langer om verbinding te krijgen.''

De problemen zijn het gevolg van een storing vanochtend in een hoogspanningsstation in Diemen. Tussen Alkmaar en Hilversum en in de lijn Leiden en Den Haag hebben veel mensen en bedrijven last van de stoomuitval. In delen van Den Haag en Amsterdam zijn er echter geen problemen. De storing begon even voor 10 uur. Netbeheerder Tennet meldt dat vanaf 10:50 uur de netspanning gefaseerd weer wordt opgebouwd. Het zou gaan om een technische storing.

Internetknooppunt Ams-ix zegt dat er geen verstoringen zijn gemeld. Veel contactpersonen zijn echter onbereikbaar vanwege de stroomuitval. Volgens een woordvoerster van de NPO hebben de radio- en televisieuitzendingen tijdens de storing op noodstroom gewerkt, maar lagen de websites wel enige tijd plat. Die worden nu weer opgestart.

'Als je site nu down gaat vanwege de server, ben je een sukkel'

Michiel Steltman van de hostingbranchevereniging DHPA zegt dat hij geen weet heeft van problemen bij de aangesloten leden. "Is je site nu down gegaan vanwege een onbereikbare server, ben je een sukkel", stelt hij. Alle deze hostingbedrijven zijn gecertificeerd en hebben een noodstroomvoorziening die regelmatig wordt getest. "Het kan natuurlijk altijd zijn dat er ergens anders een schakel hinder ondervindt. Het eigen modem van de eindgebruiker, de kabelaar of telecomorganisatie, of de peering ( (koppeling van netwerken, red) is niet goed geregeld." Vindt de koppeling op de AMS-ix of NL-ix plaats kan er geen probleem zijn, want die voldoen ook aan de hoogste standaarden. Maar is er een koppeling daarbuiten, kan daar mogelijk een probleem zitten, zegt Steltman.

'Geen effect op Pin-betalingen'

Het vliegverkeer op Schiphol ondervindt ernstige hinder door de uitval van de energievoorziening. Betalingsregelaar Equens ondervindt in de verwerking van pintransacties "niks onregelmatigs''. Dat stelde een woordvoerder vrijdag naar aanleiding van de grote stroomstoring in Noord-Holland. Het is wel rustiger dan op een normale vrijdag, maar een link met de stroomstoring wilde hij vooralsnog niet leggen.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in