Studenten hbo-ICT lopen vaak vertraging op
Waar de studievertraging precies zit, verschilt per opleiding, komt naar voren uit de Keuzegids hbo 2021. Zo blijkt het eerste jaar van de algemenere hbo-ICT-opleiding vaak goed te doorlopen, maar lopen veel studenten later in de opleiding alsnog vertraging op. Zeker in Leeuwarden komt studievertraging veel voor onder studenten.
Bij de Informatica-opleiding – waarbij je van oudsher wordt opgeleid tot software engineer – is juist het eerste jaar vaker een probleem, zeker in Emmen. Veel studenten behalen hun diploma dan ook niet binnen vijf jaar, behalve bij Fontys.
Bij Technische Informatica – waarbij je op het raakvlak van hardware en software werkt – zijn de verschillen in het eerste jaar erg groot. Bij Avans in Breda en InHolland is het eerste jaar vaak een struikelblok, maar bij Emmen, Enschede en Rotterdam komen studenten het beginjaar van hun opleiding vaak wel goed door.
Studenten aan de opleiding Business IT & Management halen hun eerste jaar vaak wel. Maar de verdere studievertraging verschilt flink per hogeschool. Vooral InHolland Diemen heeft veel langstudeerders.
Goede baankansen
Als studenten dan hun diploma hebben, is de kans wel groot dat ze ook snel een baan hebben. Maar liefst 85 procent van de recent afgestudeerden heeft betaald werk voor meer dan 12 uur per week. Bovendien werkt 91 procent van de recent afgestudeerden op hbo-niveau.
Daarmee staat hbo-ICT op de vijfde plek van de beste baankansen voor starters. Theater en dans geeft met 90 procent de beste baankansen van alle hbo-studies, gevolgd door vastgoed en makelaardij (89 procent), verpleeg- en verloskunde (87 procent) en leraar maatschappijvakken (85 procent).
Ook het startsalaris voor hbo-ICT-gediplomeerden is hoger dan bij de meeste andere studies. De studie geeft zelfs het op twee na hoogste startsalaris van alle opleidingen: 2.774 euro bruto per maand. Dat is bovendien hoger dan vorig jaar, toen het startsalaris nog op 2.665 euro bruto per maand lag. Dit jaar bieden alleen elektrotechniek (2.827 euro per maand) en voertuigentechniek (2.817 euro per maand) een hoger startsalaris.
Hoewel de baankansen voor studenten hbo-ICT dus goed zijn, en dat tot 2024 naar verwachting ook blijven, zijn studenten toch iets minder tevreden met hun startpositie dan vorig jaar. Het merendeel van 72 procent zegt nu blij te zijn met zijn startpositie. Dat is relatief veel, maar wel 3 procent minder dan vorig jaar.
Instroom lager
Ondanks de goede baankansen en de aanhoudende krapte op de arbeidsmarkt is de instroom op hbo-ICT wel lager. Dit jaar waren er 4.838 nieuwe eerstejaars, tegenover 5.512 in het vorige schooljaar. Waarom er zo’n afname is, is onduidelijk. De Keuzegids geeft daar geen uitleg over.
De verhouding tussen de nieuwe studenten is wel gelijk gebleven, wat betekent dat de opleidingen vooral volstromen met mannen. Slechts 9 procent van de eerstejaars is vrouw.
Geen nieuwe studentenoordelen
Wat studenten precies vinden van hun opleiding, is dit jaar helaas niet duidelijk. Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft dit jaar in overleg met hogescholen en studentenbonden namelijk besloten om de Nationale Studenten Enquête (NSE) niet door te laten gaan. Deze enquête wordt jaarlijks door de Keuzegids gebruikt om in kaart te brengen welke hogescholen het goed doen en welke niet.
Volgens de minister zou zo’n studententevredenheidsonderzoek tijdens de coronacrisis geen eerlijke resultaten opleveren. Daarnaast waren hogescholen dit voorjaar druk met het aanbieden en ontwikkelen van alternatief (online) onderwijs.
De Keuzegids van dit jaar bevat vanwege deze ministeriële beslissing alleen de oordelen van 2018, wat de meest recente resultaten zijn. Daardoor zijn de lijsten van beste en slechtste hbo-ICT-opleidingen hetzelfde als vorig jaar.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee