Overslaan en naar de inhoud gaan

Studenten mbo-ICT maken na opleiding weinig kans op baan

ICT-studies zijn populair onder mbo'ers, met als gevolg dat de baankansen voor deze studenten tot 2024 matig tot slecht zijn. Oud-studenten van ICT-opleidingen op het mbo kiezen er dan ook vaak voor om door te studeren. Dat blijkt uit cijfers van de Keuzegids mbo 2020 die zaterdag is verschenen.
studeren
© CC BY 2.0 - Flickr
CC BY 2.0 - Flickr

De baankansen zijn iets beter voor studenten die ICT-support op mbo niveau 2 of 3 volgen dan voor oud-studenten van ICT-beheer en -ontwikkeling op mbo niveau 4. Na de opleiding ICT-support zijn de baankansen matig, terwijl een diploma in ICT-beheer en -ontwikkeling slechte baankansen geeft. Maar een baan vinden met alleen een mbo-ICT-diploma is hoe dan ook niet gemakkelijk.

Een groot deel van de studenten is dan ook niet tevreden over de startpositie die hun opleiding hen geeft op de arbeidsmarkt. Bij de opleiding ICT-beheer en -ontwikkeling is slechts 43 procent tevreden over zijn startpositie op de arbeidsmarkt, bij ICT-support is dat 42 procent. 

Het is dus niet geheel verrassend dat veel voormalige studenten ervoor kiezen om door te leren. Bij beide opleidingen kiest 59 procent daarvoor. Dat is iets minder dan vorig jaar, toen 61 procent van ICT-support en 6 op de 10 oud-studenten van ICT-beheer besloten door te leren. 

ICT-beheer levert harde werkers

Toch is er wel een groep oud-studenten die ervoor kiest direct aan het werk te gaan. Bij ICT-beheer en -ontwikkeling is dat 37 procent, bij ICT-support 34 procent. Deze voormalige studenten verdienen met hun baan een gemiddeld uurloon voor een mbo'er: 11,34 euro per uur bij ICT-beheer en -ontwikkeling en 10,45 euro per uur bij ICT-support.

Opvallend is dat oud-studenten van de ICT-beheer- en -ontwikkelingopleidingen meer werken dan een gemiddelde voormalige niveau 4-student. Zij werken 36 uur per week, tegenover een gemiddelde van 32 uur per week. Oud-studenten van ICT-support opleidingen werken evenveel als gemiddeld, namelijk 32 uur per week.

Minder topopleidingen, maar studenten zijn tevreden

De Keuzegids mbo 2020 wijst verder uit dat er dit jaar minder topopleidingen onder ICT-studies zijn te vinden dan vorig jaar. Vorig jaar waren er bijvoorbeeld zeven topopleidingen voor ICT-beheer en -ontwikkeling, maar daar zijn er slechts vijf van over. Een topopleiding is een studie met een score van 75 punten of meer op een schaal van 100. De opleidingen bij het voormalige Arcus College - dat sinds augustus 2019 het VISTA College heet - kreeg dit jaar een score van 70, tegenover 80 punten in 2018. En ook de studie van het ROC ter AA doet het minder goed dan vorig jaar. Deze opleiding kreeg een score van 68, tien punten lager dan een jaar eerder.

Op het gebied van ICT-support was er dit jaar één topopleiding, namelijk die van het Hoornbeeck College in regio Oost. Vorig jaar waren er echter twee topopleidingen, maar het Graafschap College verloor dat predicaat dit jaar. De opleiding krijgt nu een score van 68 punten. 

Ondanks de afname in topopleidingen en de slechte baankansen, zijn studenten over het algemeen wel positief over hun ICT-opleiding. Veel scholen krijgen een voldoende voor hun opleiding. Maar er blijven uitdagingen. Zo is het bij de opleidingen ICT-support vaak lastig om het eerste jaar te halen en lopen studenten bij ICT-beheer en -ontwikkeling vaak vertraging op tijdens hun studie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in