Management

Analytics
ingang stemlokaal

Toch computers bij stemmen tellen

Minister: uitslag verkiezingen op tijd

15 februari 2017

Minister: uitslag verkiezingen op tijd

Gemeenten mogen bij de Tweede Kamerverkiezingen tóch een hulpmiddel op een computer gebruiken om uitslagen van de stembureaus bij elkaar op te tellen. Daar zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden.

Dat heeft minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) woensdag laten weten na overleg met onder meer de gemeenten. Die hebben er met de afspraken vertrouwen in dat de definitieve uitslagen op tijd vastgesteld kunnen worden.

De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het optellen en doorgeven van de uitslag. Plasterk verbood eerder het gebruikelijke hulpprogramma OSV voor het berekenen van de uitslag, om beïnvloeding van de verkiezing uit te sluiten.

Voor het optellen in gemeenten is nu wel het gebruik van een spreadsheetprogramma zoals Excel op een computer toegestaan, maar alleen als die computer geen verbinding heeft met het internet. Ook moeten er steeds minstens twee mensen meekijken ter controle. Het doorgeven van optelresultaten van de burgemeesters naar de hoofdstembureaus gebeurt alleen nog op papier. USB-sticks worden niet meer gebruikt.

Plasterk besloot twee weken geleden het hulpprogramma OSV te verbieden nadat RTL Nieuws had gemeld dat deze software kwetsbaar zou kunnen zijn voor manipulatie.

De beslissing om alles handmatig te doen zou grote druk zou leggen op gemeenten, hoofdstembureaus en de Kiesraad om op tijd een betrouwbare uitslag vast te kunnen stellen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) denken met de nieuwe afspraken dat de deadlines kunnen worden gehaald.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 16 februari 2017 13:53

Het lijkt me zeer verstandig om alle stemmentellers vooraf te screenen op betrouwbaarheid, het risico van menselijke manipulatie bij het stemmen is vele malen groter dan via ICT.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.