Overslaan en naar de inhoud gaan

Top UWV ruziet over IT-chaos

Nrc.next schrijft vandaag op basis van eigen onderzoek dat er onenigheid is ontstaan naar aanleiding van diverse IT-projecten van het UWV die falen. Een ultieme poging van de uitkeringinstantie om de structureel moeizame digitale dienstverlening aan werklozen en arbeidsgehandicapten te verbeteren, is vastgelopen door onenigheid in de top van het bedrijf.
5 voor 12
© Shutterstock
Shutterstock

Code rood

"Omdat er verschillen van opvatting zijn tussen de CIO en de directeuren van de divisies heeft de Raad van Bestuur nog geen besluiten genomen", staat in een interne voortgangsrapportage die in handen is van de krant. Door de onenigheid in de top is het nu "onduidelijk wat het project nog kan gaan realiseren van de beoogde doelstellingen". Het project krijgt daarom in het rapport de code rood.

Het UWV laat aan NRC Next weten 'meer tijd nodig te hebben dan voorzien'. Maar volgens een voorlichter is het project niet vastgellopen. "Er liggen een aantal concrete voorstellen op tafel om de organisatie wendbaarder te maken.” Daaruit zullen 'de mees kansrijke' worden gekozen om de doelstellingen te realiseren, aldus het UWV. Hij benadrukt dat dit geen enkel effect heeft op de lopende bedrijfsvoering en dienstverlening.

Minister niet geïnformeerd

Een voorlichter van de verantwoordelijke minister Lodewijk Asscher stelt dat de minister niet geïnformeerd is over de vertraging die er nu zou zijn. "Het is de verantwoordelijkheid van de Raad van Bestuur om het departement te informeren als de doelstellingen niet of niet meer haalbaar zijn.”

Het centrale idee van het plan dat nu op tafel ligt is dat de verschillende divisies van het UWV zelf verantwoordelijk worden voor hun automatisering. De directeuren van de divisies zouden zich daartegen verzetten omdat ze zo een hoop onoplosbare problemen bij hun afdeling binnen halen, zo zeggen meerdere bronnen tegen NRC Next.

Verbeten gevecht

Een ICT’er bij UWV die anoniem wil blijven laat weten: "Onder de Raad van Bestuur speelt zich een verbeten gevecht af tussen directeuren van de divisies en de ICT-baas over de organisatie van de ICT en de aansturing van de projecten. Dat alles tegen een achtergrond van stagnatie en mislukking van alle pogingen om de werking van de ICT beter op orde te krijgen.”

De structurele ICT-problemen bij het UWV worden voor een groot deel veroorzaakt door de gebrekkige aansturing van leveranciers, blijkt uit de voortgangsrapportage. Maar ook de organisatie van de uitkeringsinstantie, waarbij niet duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het goed werken van de automatisering, draagt bij aan de problemen. UWV schrijft in de interne rapportages dat er sprake is van 'onduidelijkheid over de sturing', 'doublures in functies' en 'barrières voor gezonde samenwerking'.

Het UWV gaf vorig jaar 420 miljoen euro uit aan automatisering en ICT-personeel, waarvan 34,1 miljoen aan externe ICT’ers.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in