Overslaan en naar de inhoud gaan

Tot 2026 grote knelpunten verwacht voor ICT-personeelsvoorziening

De ICT-arbeidsmarkt heeft al jaren te maken met grote tekorten. En ook in de toekomst blijft de arbeidsmarkt zeer gespannen, voorspelt het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Naar verwachting zijn er tot 2026 grote knelpunten in de personeelsvoorziening in de ICT-branche.
Recruiter
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Voor maar liefst 93% van de onderliggende ICT-beroepen worden tot 2026 enige tot (zeer) grote knelpunten verwacht, aldus het ROA in het rapport 'De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2026'. De grootste problemen ontstaan naar verwachting bij (hoger geschoolde) beroepen als software- en applicatieontwikkelaars, en databank- en netwerkspecialisten. Het ROA verwacht minder knelpunten bij gebruikersondersteuning ICT en radio- en televisietechnici.

De meeste vraag is nog altijd naar hoger opgeleide ICT'ers, maar de instroom vanuit bachelors techniek en ICT blijft steken op 49.700. Vanuit masteropleidingen in de sector techniek en ICT wordt een instroom van 34.000 verwacht in de komende zes jaar.

De arbeidsmarktperspectieven voor ICT'ers met een bachelor of master-opleidingen blijven dan ook goed, terwijl die voor mbo4-studenten als slecht beoordeeld worden. Wie op mbo3 een studie in de sector techniek en ICT volgt, heeft een matig arbeidsmarktperspectief, aldus het ROA. 

Groei in werkgelegenheid neemt af

Wat opvalt is, dat hoewel er de komende zes jaar 58.300 baanopeningen voor ICT-beroepen verwacht worden, de groei in werkgelegenheid naar verwachting wel afneemt. De werkgelegenheid groeit de komende zes jaar nog wel - in vergelijking met andere sectoren is de groei in ICT zelfs nog steeds het hoogst - maar die groei is nu minder hoog dan in voorgaande jaren. Dat heeft deels met de algemene economische trend van lagere economische groei te maken, aldus het researchcentrum.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in