Analytics
Brexit

Twitter 2016: boze Britten populairder dan nieuwe banen

Nederlandse twitteraars hadden het dit jaar zo veel over #Brexit, dat het zelfs #vacature van de troon stootte.

Brexit © CC0 Pixabay
6 december 2016

Nederlandse twitteraars hadden het dit jaar zo veel over #Brexit, dat het zelfs #vacature van de troon stootte.

Nederlandse twitteraars zijn zich duidelijk rot geschrokken eind juni, toen de Britten besloten uit de Europese Unie te stappen. Twitter ontplofte, zo concludeert het social media-bedrijf, dat de populairste hashtags van dit jaar tot nu toe op een rijtje heeft gezet.

De populairste hashtag op Twitter in Nederland in 2016 was dan ook Brexit, gevolgd door #vacature, dat het al jaren goed doet. Nummer drie is voor #Rio2016, dat verwijst naar de Olympische Spelen afgelopen zomer. Ook #trots en #TeamNL verwijzen naar dat evenement.

De top10 van trending onderwerpen in Nederland van 2016 ziet er als volgt uit:

 1. #Brexit
 2. #vacature
 3. #Rio2016
 4. #Euro2016
 5. #PokemonGO
 6. #Eurovision
 7. #trots
 8. #dwdd
 9. #Trump
 10. #TeamNL

Spitsuur na overwinning Verstappen

Het drukst was het in Nederland op Twitter op 15 mei om 15.46 uur. Op dat moment verschenen er 6688 tweets over Max Verstappen die zojuist de Grand Prix van Barcelona won. De een na grootste piek was op 14 mei tijdens het Eurovisie Songfestival.

Ranglijst wereldwijd

Wereldwijd was 2016 volgens Twitter het jaar van de Olympische Spelen in Rio en de game Pokémon Go. Ook onverwachte ontwikkelingen, zoals de winst voor Donald Trump bij de presidentsverkiezingen in de VS en de Brexit, waren wereldwijd onderwerpen waar massaal over getwitterd werd.

Verder was het een heftig jaar voor muziekfans, met de dood van onder meer David Bowie, Prince en Leonard Cohen. Om deze reden was #RIP (rest in peace) regelmatig trending op Twitter. In de top tien wereldwijd op Twitter staan naast de Olympische Spelen onder meer ook Euro2016 (het EK voetbal), de Oscars en de verwikkelingen in Game of Thrones, een tv-serie waar ‘onze’ Carice van Houten in speelt.

De top-10 van trending topics wereldwijd in 2016 ziet er als volgt uit:

 1. #Rio2016
 2. #Election2016
 3. #PokemonGO
 4. #Euro2016
 5. #Oscars
 6. #Brexit
 7. #BlackLivesMatter
 8. #Trump
 9. #RIP
 10. #GameofThrones
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.