Overslaan en naar de inhoud gaan

Uber volgde iPhone-gebruikers ook na verwijdering app

Uber heeft in 2014 en 2015 in het geheim iPhone-gebruikers kunnen volgen, zelfs nadat gebruikers de app van de taxidienst van hun telefoon hadden verwijderd.
Uber
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit verklaringen van tientallen (oud-)medewerkers van Uber en persoonlijke relaties van Uber-CEO Travis Kalanick. Apple-baas Tim Cook dreigde tijdens een gesprek met Kalanick in 2015 de Uber-app helemaal uit te Appstore te verwijderen als hij niet zou stoppen met zijn frauduleuze praktijken, meldt CNBC.

De Uber-CEO bleek zijn ontwikkelaars de opdracht te hebben gegeven om de volgfunctie in de app zo goed mogelijk te verbergen. Hiermee probeerde hij te voorkomen dat Apple zou ontdekken dat Uber in het geheim iPhones van Uber-gebruikers kon identificeren en taggen, zelfs nadat de app verwijderd was. De volgfunctie zou zijn ingebouwd omdat met name in China op grote schaal werd gefraudeerd met Uber-accounts.

Class-action-zaak Lyft-chauffeurs

Met deze maatregel overtrad Uber de privacyregels van Apple. Ook zou Uber geanonimiseerde gebruikersdata hebben gekocht van Slice Intelligence om meer inzicht te krijgen in de keuken van concurrent Lyft. Een chauffeur van Lyft heeft Uber aangeklaagd omdat het bedrijf de privacy van Lyft-chauffeurs geschonden zou hebben door ze te volgen met nepaccounts. Het gaat om een zogeheten class-action-zaak, waarbij andere Lyft-chaufffeurs zich ook kunnen aansluiten.

Volgens de aanklager heeft Uber zich schuldig gemaakt aan vier vormen van privacyschending, waaronder het schenden van de Amerikaanse Elecronic Communications Privacy Act. Door een lek in de software van Lyft was het ook mogelijk om identificatienummers van chauffeurs uit te lezen. Uber zou hier misbruik van hebben gemaakt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in