Overslaan en naar de inhoud gaan

Veel overheidssites onveilig

Sites van de overheid nemen onverantwoorde risico's met de vertrouwelijkheid. Door gebruik van een onbeveiligde verbinding, bijvoorbeeld bij de meldsite voor misstanden van de Rijksrecherche, kunnen anderen de ingevoerde informatie meelezen. Ook kan op onbeveiligde sites de interesse van bezoekers voor specifieke overheidsinformatie worden afgeleid bijvoorbeeld over migratie.
bananenschil
© CC0
CC0

De onveilige situatie blijkt uit een onderzoek van de Open State Foundation, een organisatie die transparantie in de politiek nastreeft. De onveilige situatie geldt voor bijna de helft van alle overheidssites. Slechts 44 procent van de overheidssites is goed beveiligd. Bij 6 procent is weliswaar een beveiliging ingesteld, maar die bevat lekken.

De NOS heeft op basis van het onderzoek contact gezocht met de Rijksrecherche. Die heeft de betreffende misstandenpagina verwijderd, waardoor geen melding via internet mogelijk is op dit moment.

De sites van de gemeenten scoorden beter dan het gemiddelde van de overheidssites. Van de gemeentesites heeft 59 procent een beveiligde verbinding. Overigens was de kwaliteit van de beveiliging niet overal even goed.

Argumenten uit het verleden niet langer valide

Arjan El Fassed van Open State legde in het Radio 1 Journaal vanochtend uit dat overheidssites in het verleden vaak slechts beperkt beveiliging gebruikten omdat beveiligde verbindingen door sommige apparatuur niet kunnen worden benaderd, bijvoorbeeld brailleregels. Inmiddels is dat geen argument meer, volgens El Fassed. Bij sommige sites worden alleen de invulformulieren beschermd met een beveiligde verbinding. Beveiligingsexperts raden echter aan sites volledig te beschermen via een https-verbinding voor een optimale beveiliging. El Fassed zegt het onderzoek nu met grote regelmaat te willen herhalen om druk op de overheid uit te oefenen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in