Overslaan en naar de inhoud gaan

Verkeerslicht 'communiceert' met vrachtwagen

Een systeem waarbij vrachtwagens 'communiceren' met verkeerslichten moet in de regio Schiphol leiden tot minder uitstoot, minder vertraging, lagere brandstofkosten en betrouwbaardere reistijden.
Verkeerslichten
© Shutterstock
Shutterstock

Via het 4G-netwerk kan de timing van de stoplichten worden afgestemd op naderende vrachtwagens. Chauffeurs krijgen hierbij in de cabine een snelheidsadvies waardoor ze niet hoeven te stoppen.

De provincie Noord-Holland presenteerde de proef vrijdag, in samenwerking met KPN, enkele transportbedrijven en het landelijke programma Beter Benutten van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In de omgeving van de luchthaven rijden dagelijks duizenden vrachtwagens. Het voorkomen van onnodig afremmen en optrekken heeft een positieve invloed op het milieu.

De techniek waarbij vrachtwagens langer groen licht krijgen, is overigens niet helemaal nieuw in Nederland. De manier waarop dat hier gebeurt, is echter wel een primeur, aldus de provincie. Voor de testfase zijn twee verkeerslichten voorzien van nieuwe software. Dit aantal kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere kruispunten. Dat geldt ook voor het systeem in de vrachtwagens.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in