VVD schudt ministers wakker over cryptokrakers met kwantumcomputers
AG Connect schreef onlangs over het Amerikaanse National Institute for Standards and Technology (NIST), dat inmiddels een selectie samenstelde uit vele voorstellen ter vervanging van huidige encryptiemethoden die straks eenvoudig zijn te kraken met een kwantumcomputer.
Kamerlid Queeny Rajkowski wil nu van de ministers weten of zij het ermee eens zijn dat kwantumcomputers een serieus gevaar kunnen vormen voor het Nederlandse briefgeheim en veilige communicatie tussen veiligheidsdiensten en Nederlandse burgers. Ze vraagt hoe de minister het gevaar beoordeelt en welke concrete stappen en voorbereidingen er gezet zijn en worden in de komende jaren.
Rajkowski wil onder meer ook weten of de ministers hierin samen optrekken met experts en bedrijven om oplossingen te vinden waarmee encryptie bestendig kan worden gemaakt tegen de komst van kwantumcomputers en net als het Amerikaanse NIST een selectie heeft gemaakt van alternatieve cryptografische methoden die niet vatbaar zijn voor het kwantumrekengeweld.
Podcast
De kwantumcomputer lijkt nog ver weg. Maar kopieën van alle data die nu versleuteld worden verstuurd, komen ergens in een database terecht. Ook al wil je dat niet. Die informatie ligt straks open en bloot. En er zijn meer redenen om nu al te zorgen dat gegevens straks nog steeds veilig zijn.
AG Connect ging hierover in een podcast in gesprek met Maran van Heesch, Quantum Security specialist TNO, en Ronald Cramer, hoogleraar Cryptologie aan de Universiteit Leiden en groepsleider Cryptologie aan het Centrum Wiskunde & informatica (CWI)
Waarschuwingen
Hoogleraar ICT Recht aan de Universiteit Tilburg Lokke Moerel, die gespecialiseerd is op het gebied van digitaliseringsstrategie en cybersecurity, waarschuwde onlangs in een debat in de Balie dat de huidige encryptie die nu gebruikt wordt om informatie te beschermen, niet bestand is tegen de rekenkracht van kwantumcomputers.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonneeOm dit soort aanvallen met Quantum Computers in de toekomst te voorkomen zijn er onconditioneel veilige informatiesystemen operationeel in situaties met verplichte geheimhouding van de informatie en privacy van de gebruikers. Een voorbeeld uitleg hiervan is te vinden op https://www.math4sci.com/ndax-quantum-system-secure-client/ Voorbeeld situaties waarin zo'n systeem operationeel is zijn te vinden op https://photos.app.goo.gl/XRcRX84H48EvhX9i9
Een voorbeeld toepassing is het onzichtbaar en onkraakbaar beveiligen van informatiedragers zoals video-, audio-, foto- en pdf-bestanden met informatie-theoretisch veilige steganografie systemen. Theorie hiervan is bijvoorbeeld te vinden op https://link.springer.com/chapter/10.1007/3-540-49380-8_21
De komende jaren zullen steganografie systemen gepresenteerd worden op wetenschapscongressen welke aan deze informatie-theoretische veiligheid voldoen om de authenticiteit en eigenaarschap van content aan te kunnen tonen versus bijvoorbeeld door AI gegenereerde content.
Een voorbeeld van een onzichtbaar en onkraakbaar watermerk in een foto is te zien op https://www.ndax.eu/RLchCdQtYaA7g-ZuOjOm.jpg
Conform het wetenschappelijke falsificatie principe https://nl.wikipedia.org/wiki/Falsifieerbaarheid kan bewezen worden dat de gebruikte manier van een onzichtbaar en onkraakbaar watermerk aanbrengen niet werkt door de inhoud van het watermerk in de foto terug te sturen in een reactie op dit artikel.