Innovatie & Strategie

Branche
Tim Cook

Waarom Cook naar Trump wilde

Wat bezielde Tim Cook om op de thee te gaan bij de man die Apple al zo vaak aan de schandpaal nagelde.

Tim Cook © Apple
20 december 2016

Wat bezielde Tim Cook om op de thee te gaan bij de man die Apple al zo vaak aan de schandpaal nagelde.

Tim Cook was een van de topmannen van techbedrijven die vorige week op bezoek gingen bij de aanstaande president van de VS, Donald Trump. Dat Cook onderdeel vormde van dit défile was bijzonder omdat Donald Trump in zijn verkiezingscampagne Apple vaak op harde manier als voorbeeld nam van hoe ver het Amerikaanse bedrijfsleven zich vervreemd had van de hardwerkende Amerikaan. 

Vooral op punten van werkgelegenheid moest Apple het ontgelden met de uitbesteding aan vrijwel alle hardware aan lagelonenlanden.

Maar Apple moest ook niet zo zeuren over privacy als de veiligheid van de burgers in gevaar is, zoals bij het breken van de encryptie op de iPhone van de man die in San Bernadino een aanslag pleegde.

Cook liet gisteren weten in een interne communicatie aan het personeel waarom hij toch op de uitnodiging inging. TechCrunch wist er de hand op te leggen. Zijn belangrijkste motivatie is dat de politiek alleen te beïnvloeden is door er betrokken bij te raken. "Persoonlijk heb ik de zijlijn nooit een succesvolle plek gevonden om te staan. Om zaken te beïnvloeden moet je je in de arena begeven. Dus of het nu in dit land is of in de Europese Unie, in China of Zuid-Amerika: we mengen ons in het debat. En we doen dat wanneer we het er mee eens zijn en wanneer we het er niet mee eens zijn."

Cook wil zich in het debat vooral hard maken voor zaken als privacy, beveiliging en onderwijs. En in breder perspectief wil hij aandacht vragen mensenrechten voor iedereen en de uitbreiding van de definitie van mensenrechten, maar ook over milieuzaken zoals het bestrijden van de opwarming van de aarde . 

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.