Management

Cloud
Cloud-toegang

Wat is goedkoper, publieke of privé-cloud?

Het lijkt een no-brainer, maar de publieke cloud is toch niet in alle gevallen goedkoper.

© Shutterstock
3 november 2016

Het lijkt een no-brainer, maar de publieke cloud is toch niet in alle gevallen goedkoper.

451 Research heeft onderzocht over er kostentechnische redenen kunnen zijn om voor een private cloudoplossing te kiezen. Onder omstandigheden blijken ze inderdaad goedkoper.

De publieke cloud lijkt veel organisaties die met gevoelige data werken, geen veilige optie. Zonder controle over de infrastructuur is geen afdoende beveiliging te garanderen, is de gedachte. En kan het ook lastig zijn om – als men daaraan onderworpen is – toezichthouders te overtuigen dat de veiligheid en integriteit van gegevens voldoende gewaarborgd is in de publieke cloud. Om toch van de voordelen van het cloudmodel te profiteren, wordt in dergelijke gevallen het privé-cloudmodel aanbevolen.

Intuïtief zou je denken dat het altijd een premie kost, die garantie dat je zelf ‘in control’ bent. Je moet als organisatie zelf zorgen voor de infrastructuur, inclusief de expertise die nodig is om voor je eindgebruikers gevirtualiseerde verwerkingskracht en opslag beschikbaar te maken. Vergeleken met het aanbod van cloudleveranciers – die nagenoeg ongelimiteerde hulpmiddelen beschikbaar stellen en beheren zonder dat je zelf vooraf hoeft te investeren -moet dat wel duurder zijn, toch?

Niet altijd, luidt het verrassende antwoord van 451 Research – dat zijn inzichten deelde met Network World. Bij een hoge benuttingsgraad van de servers en bij ver doorgevoerde automatisering van het beheer kan een privé-cloud goedkoper uitpakken dan zijn publieke tegenhanger. Daarbij moet één beheerder dan wel minimaal 400 virtuele machines kunnen bestieren. En in dat geval moet de benuttingsgraad richting de100 procent lopen. Bij een benuttingsgraad van de servers van 60 procent dient één beheerder al 1000 virtuele machines te kunnen bestieren, wil een privé-cloud goedkoper uitvallen.

Behalve benuttingsgraad en beheersefficiëntie speelt ook de gebruikte tooling - en het loonniveau van de specialisten in die tooling - een belangrijke rol. Details daarover geeft 451 Research in het rapport The Great Public vs Private Cloud Debate, dat tegen betaling te verkrijgen is.

 

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.