Wéér Kamervragen over Centric en Sanderink
Dit heeft al twee keer eerder gespeeld bij Kamervragen.
"Kan het opstappen van de complete uitvoerende directie van IT-bedrijf Centric, de onrust en het jarenlange interne conflict gevolgen hebben voor de continuïteit van de dienstverlening aan de Rijksoverheid?", vraagt Rajkowski. "Zo ja, welke gevolgen kan dit hebben voor de dienstverlening?" Het Kamerlid, dat zich onder meer richt op digitalisering, overheids-IT en cybersecurity, verzoekt hierbij expliciet om ook gemeenten mee te nemen in de beantwoording van haar vragen. Centric is al vele jaren een grote leverancier voor veel gemeenten in Nederland.
Geen zorgen?
In de Kamervragen, die woensdag zijn ingediend en donderdag worden geopenbaard, vraagt Rajkowski ook aan Van Huffelen een toelichting als het antwoord 'nee' zou zijn. De rol van Centric als IT-dienstverlener voor overheden in diverse soorten en maten kan als belangrijk worden beschouwd, maar mogelijk niet als onmisbaar. Indien de nieuw aangestelde staatssecretaris voor Digitalisering meent dat de huidige managementleegloop en de voorgeschiedenis bij Centric geen gevolgen heeft voor de dienstverlening, dan wil Rajkowski uitgelegd krijgen waarom niet.
In maart 2020 verklaarde toenmalig BZK-minister Raymond Knops dat hij zich geen zorgen maakte over de situatie bij Centric. Dat betrof toen antwoorden op Kamervragen van PVV-lid Martin Bosma naar aanleiding van verontrustende berichten in de media dat de financiële positie van Centric in gevaar leek te zijn. Het IT-bedrijf van Sanderink verklaarde dat in de media een onterecht beeld was geschetst dat er in 2018 miljoenenverliezen zouden zijn geleden. Die berichten waren gebaseerd op uitlatingen van Sanderink zelf, die later door accountant Ernst & Young zijn tegengesproken.
Omtzigt was al bezorgd
Knops heeft toen ook contact gehad met de VNG (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Vanuit dat orgaan waren er ook geen zorgen, antwoordde de toenmalige bewindsman voor Binnenlandse Zaken. De regering had toen ook nog vragen vanuit de Tweede Kamer liggen die uitgebreider waren. Deze waren in januari al gesteld door kritisch Kamerlid Pieter Omtzigt, samen met Kamerleden Erik Ronnes en Mustafa Amhaouch. Zij hadden Kamervragen ingediend bij de toenmalige ministers van Financiën (Wopke Hoekstra) en Economische Zaken (Eric Wiebes).
Omtzigt (toen nog bij het CDA), Ronnes en Amhaouch maakten zich zorgen over de gezondheid en continuïteit van Sanderinks bedrijven Centric en Oranjewoud, waar bouwbedrijf Strukton en ingenieursbureau Antea onder vallen. Aanleiding was de toenmalige managementleegloop, wangedrag door eigenaar Sanderink, en de invloed van diens vriendin Rian van Rijbroek. Zij is eind 2018 in het leven van de Twentse topondernemer gekomen. Sindsdien is Sanderink verwikkeld in een reeks van rechtszaken, met zijn voormalige levens- en zakenpartner Brigitte van Egten maar ook met diverse topmanagers bij zijn bedrijven. Mede over laatstgenoemde heeft Centric in maart 2020 nog gesteld "vol vertrouwen" te zijn.
Vinger aan de pols
De uiteindelijke beantwoording van deze eerder ingediende set Kamervragen gaf ook een geruststellend geluid vanuit het kabinet. Toenmalig minister Hoekstra verwees de kwestie van Centric en Sanderink door naar direct betrokken partijen, zoals gemeenten die klant zijn bij de IT-dienstverlener. Maar, de bewindsman gaf toen wel aan dat de overheid ontwikkelingen in de gaten houdt, via Centric-klanten waar de staat een belang in heeft. De Nederlandsche Bank (DNB) was toen volgens Hoekstra's antwoorden niet afhankelijk voor essentiële en gevoelige taken van software van Centric. Hetzelfde was volgens hem het geval bij andere overheidsinstellingen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee