Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Wetenschappers in bedrijfsleven extra belonen’

Wetenschappers die hun kennis omzetten in producten of diensten voor bedrijven of maatschappelijke organisaties, moeten eerder in aanmerking komen voor publiek onderzoeksgeld. Dat schrijft staatssecretaris Sander Dekker (VVD) van Onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.
Sander Dekker
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

Dekker hoopt hiermee een einde te maken aan ‘de academische cultuur in Nederland die veel te veel is gericht op de lengte van de publicatielijst in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften’.

“Van die verkeerde prikkel moeten we af”, zegt Dekker vanochtend in het FD. “Elk jaar worden er 2,5 miljoen wetenschappelijke artikelen geproduceerd en dat aantal groeit. Wie leest dat nog? Sommige wetenschappers delen hun onderzoek op in publiceerbare blokjes, zodat ze stijgen op de ranglijst. Dat heeft niets meer te maken met academische kwaliteit en de impact van het onderzoek op ons welzijn en onze welvaart.”

Geen 'dingetje erbij'

Wetenschappers die niet meegaan in de cultuur van 'publish or perish' worden amper beloond, stelt de VVD-bewindsman. Het oprichten van een bedrijf of overleg met patiëntenverenigingen over de behoeften die daar spelen, wordt volgens hem nog altijd gezien als ‘een dingetje erbij'. Volgens Dekker moet de vraag hoe je een verschil kunt maken, tot ‘het wezenskenmerk van elke wetenschapper behoren'.

In landen om ons heen is link tussen instituten en het bedrijfsleven veel sterker. Daar heeft wetenschappelijke kennis meer economische en maatschappelijke impact dan bij ons, signaleert de staatssecretaris. Het kabinet wil daarom dat wetenschappers extra prikkels krijgen om samen te werken met bedrijven en organisaties.

Valorisatieprestaties

Dit betekent in de praktijk dat NWO, de Nederlandse wetenschapsfinancier die jaarlijks 650 miljoen euro in onderzoek investeert, bij de beoordeling van subsidieaanvragen voortaan óók gaat kijken naar wat een academicus al heeft gepresteerd op het gebied van valorisatie (het omzetten van kennis in diensten en producten). Dekker benadrukt dat valorisatie niet ten koste gaat van fundamenteel onderzoek, een vrees van veel onderzoekers.

Ook de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) ziet valorisatie als een 'extern risico'. De KNAW waakt ervoor dat het (economisch) nut van onderzoek doorslaggevend wordt.

Subsidie voor promotieonderzoek in mkb

Dekker trekt samen met het bedrijfsleven en de universiteiten in totaal 10 miljoen euro uit voor wetenschappers die promotieonderzoek doen bij een onderneming. Deze subsidie voor de zogeheten 'industrial doctorates' is specifiek bedoeld voor het mkb, omdat grote bedrijven als Shell en Philips volgens Dekker hun weg naar de universiteiten vaak wel weten te vinden. Als de proef aanslaat, kan de regeling in de toekomst worden uitgebreid naar publieke instellingen, zoals gemeenten.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in