Windows 10-upgrade dient zich opdringerig aan
“Jouw apparaat werkt met een oudere versie van Windows 10. Als je beveiligingsupdates wilt blijven ontvangen en wilt profiteren van de nieuwste functies van Windows 10, moet je jouw apparaat bijwerken naar een nieuwere versie van Windows.” Het gaat om systemen die nog op de 1803-versie van Windows 10 zitten.
Nieuw nut voor Start-scherm
Die oudere release is in de lente van vorig jaar uitgebracht, en krijgt vanaf komende maand geen beveiligingsupdates meer. De exacte datum voor dit vervallen van de support is 12 november. Afgelopen zomer hebben sommige gebruikers echter al meldingen gekregen dat zij hun pc’s moeten bijwerken.
Microsoft heeft hiervoor het Start-scherm van Windows 10 gebruikt. In de standaardinstellingen van de pre-inlogscherm showt het besturingssysteem foto’s van bijvoorbeeld verre reisbestemmingen. Daarbij geeft Windows weetjes en prikkelend bedoelde vragen over het getoonde beeld. Klikken op die begeleidende tekstelementen levert in Windows’ Edge-browser een zoektocht in Microsofts Bing-zoekmachine op.
Voorbarig
Klikken op de plots opgedoken updatewaarschuwing levert echter een Microsoft-webpagina op waar de gebruiker wordt medegedeeld dat de gebruikte versie van Windows 10 ‘niet meer geldig’ is. Deze alarmerende melding is echter niet juist. Tenminste: nóg niet juist. Microsoft loopt met deze boodschap namelijke enkele maanden voor op zijn officiële supportbeleid: de 1803-release gaat nog mee tot in november.
De herfst-release van vorig jaar (1809) is geplaagd door diverse problemen. Eindgebruikers en beheerders kunnen deze grote update dus hebben uitgesteld of vermeden, of mogelijke problemen te ontlopen. De lente-release van dit jaar (1903) is inmiddels allang uit, en Microsoft heeft nu net de herfst-release (1909) ‘gereed voor consumptie’ verklaard.
Eerder heeft Microsoft dat ook gedaan voor de 1803-release, die daarna nog bugs bleek te bevatten waar gebruikers in de praktijk op zijn gestuit. Vervolgens zijn die fouten gefixt en is de lente-versie van 2018 echt rijp verklaard. De daarna komende oktober-versie van vorig jaar heeft echter weer problemen gebracht, met grotere impact.
Verschillen voor Windows-edities
De nu in 1803 opduikende upgrademelding verschijnt niet alleen bij de Home-uitvoering van Windows 10. Naast die consumentenvariant blijkt ook de Education-uitvoering van Microsofts pc-besturingssysteem sommige eindgebruikers een pro-actieve waarschuwing te geven. AG Connect heeft hierover vorige maand vragen uitgezet bij Microsoft en daarop toen wel een reactie gekregen, maar tot op heden nog geen antwoorden ontvangen.
Als het goed is, kunnen zakelijke gebruikers met de Pro-variant van Windows 10 en/of een strak beheerde Windows-omgeving deze meldingen buiten beeld houden. Dit lijkt echter niet te gelden voor organisaties die voor Windows-updates vertrouwen op softwarebezorging door Microsoft.
Van 18 naar 30 maanden
Voor gebruikers met de Enterprise- of Education-editie van Windows 10 geldt er formeel gezien wel een andere 1803-supportdeadline. Deze twee edities zijn voor omvangrijke organisaties, maar die blijken moeite te hebben om mee te gaan met Microsofts halfjaarlijkse releasetempo voor Windows 10.
In de praktijk lopen enterprise- en onderwijsgebruikers dan ook flink achter met de door hun gebruikte versies van Windows 10. Daarbij komen de door Microsoft gehanteerde supportdeadlines dan ook in beeld. Grootzakelijke gebruikers en onderwijsinstanties kiezen er nogal eens doelbewust voor om de lente-release over te slaan.
In reactie heeft Microsoft afgelopen zomer de supporttermijnen voor die twee edities van Windows 10 flink verruimd. Terwijl de halfjaarlijkse releases van Home en Pro standaard 18 maanden ondersteuning krijgen, heeft Microsoft een split aangebracht voor enterprise en onderwijs. Elke lente-release krijgt 18 maanden support, maar elke herfst-release geniet 30 maanden ondersteuning.
Of tien jaar
Naast deze vier varianten biedt Microsoft qua support nog een andere uitvoering van Windows 10: de LTSB/LTSC-variant. Deze is bedoeld voor enterprise- en IoT-gebruik die voor zeer lange termijn ondersteuning krijgt. Deze Long-term Servicing Branch (LTSB), later omgedoopt tot Long-Term Servicing Channel (LTSC), geniet zo’n tien jaar ondersteuning vanuit Microsoft. Dit is vijf jaar aan algemene updates gevolgd door vijf jaar van alleen securitypatches.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee