yahoo mail

Yahoo spioneerde voor de NSA

Stiekeme module scande alle mailverkeer

5 oktober 2016

Stiekeme module scande alle mailverkeer

Yahoo blijkt in het geniep een scanner te hebben gebouwd waarmee de spionagedienst NSA in staat was om alle e-mailverkeer in te zien. Bovendien kon de scanner reageren op een een lijst met trefwoorden die door de NSA was aangeleverd.

Zo gauw een mail langskwam die een of meer van die trefwoorden bevatte, werd meteen alarm geslagen bij de NSA. Het scanprogramma is in 2015 gebouwd, zo meldt The Hacker News, nadat Yahoo door een rechtbank was bevolen om overheidsdiensten inzage te geven in het e-mailverkeer. In het ene geval was de FBI de vragende partij, in een andere situatie dienden de mails te worden gerapporteerd aan de NSA.

Veel is niet bekend gemaakt over het scanprogramma, alleen dat het "kon zoeken op bepaalde volgordes van alfanumerieke tekens". Naar wat voor woorden de overheidsdiensten op zoek waren blijft onbekend. Wel is duidelijk geworden dat de betreffende mails meteen na detectie zijn opgeslagen in aparte mailbestanden.

Yahoo heeft de software wel gemaakt, maar niet geheel uit vrije wil. Het bedrijf weigerde in 2008 mee te doen aan het Prism programma, een spionageproject van de overheid. Uiteindelijk is men toch overstag gegaan, nadat een rechter een dwangsom van 250.000 dollar per dag had opgelegd als Yahoo niet zou meewerken.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.