Overslaan en naar de inhoud gaan

Braindrain

Het stapsgewijs verhogen van de pensioenleeftijd heeft voor de IT-community een gunstig bijeffect; ‘Oude’ IT’ers blijven langer actief en daarmee blijft hun kennis nog even beschikbaar.
kennis
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

Dat is belangrijker dan menigeen zich realiseert, want met de pensionering van de eerste generatie IT’ers verdwijnt cruciale kennis, kunde en ervaring. Cruciaal omdat veel van de huidige IT-systemen in de kern nog steeds bestaan uit componenten van veertig jaar terug. Aan de borging van de kennis waarmee die systemen destijds gebouwd zijn, is weinig aandacht besteed.

Dat roept de vraag op of we wel zonder de kennis van die afzwaaiende generatie IT’ers kunnen. Niet alleen vanwege hun kennis van de traditionele IT, ook omdat die generatie bestaat uit mensen met een brede basiskennis van IT. Ze weten niet alleen hoe systemen destijds gebouwd zijn, maar ook waarom ze zo in elkaar zitten. Bovendien is de eerste generatie IT’ers voor een groot deel uit de business voortgekomen. Daardoor weten ze dat het vertalen van een businessvraagstuk naar een IT-oplossing iets heel anders is dan het aanbieden van IT-oplossingen die de business een keurslijf dwingen.

Die kennis en ervaring wordt relevanter naarmate de digitale transformatie om zich heen grijpt. Een van de kenmerken van die transformatie is dat IT uit z’n domein wordt losgeweekt. De business neemt de lead en IT volgt. Op zichzelf een prima ontwikkeling. IT is immers nooit een doel op zich geweest. Niet voor niets schrijft professor Rik Maes in het openingsartikel van het boek Informatie professional 3.0 dat digitale transformatie geen IT-aangelegenheid is maar een business-issue.

Een van de trefwoorden waar hedendaagse business zich laat typeren is ecosystemen. Een keten van partners waar het algemeen belang uitstijgt boven individueel gewin. Een mooiere metafoor voor IT is nauwelijks denkbaar. IT als middel om het algemeen belang van de keten te ondersteunen. Dat gaat verder dan kennis van bits en bytes. Dat gaat over kennis van de branche en inzicht in de totale keten. Precies waar de eerste generatie IT’ers goed in was… en nog is.

Borgen dus die kennis en kunde, voor het te laat is.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in