Overslaan en naar de inhoud gaan

'Contractvorm geen breekpunt'

In mijn vorige blog heb ik het gehad over de drukte op de arbeidsmarkt door de vier verschillende generaties. Uiteraard is dit een grote ontwikkeling binnen de arbeidsmarkt, maar niet de enige. Vandaag wil ik graag dieper ingaan op een andere ontwikkeling die te zien is op de arbeidsmarkt, namelijk de flexibilisering. Niet alleen de flexibilisering van de arbeidsmarkt in zijn geheel maar ook de flexibilisering van organisaties en professionals.

Weerslag op arbeidsmarkt

Vroeger was het de normaalste zaak van de wereld om 40 jaar in vaste dienst te zijn bij dezelfde werkgever. Afgelopen jaren is dit sterk veranderd. De trend van flexibilisering heeft flink door gezet. Onder flexibilisering versta ik de processen en maatregelen die bijdragen aan een soepelere werking van de arbeidsmarkt. De economie verandert sterk en andere economische vormen worden belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan de gig-economie, deeleconomie en circulaire economie. Deze nieuwe economische vormen hebben zijn weerslag op de arbeidsmarkt, hierdoor verandert ook de arbeid.

Niet alleen de arbeidsmarkt flexibiliseert in zijn geheel, maar ook organisaties en professionals flexibiliseren. Organisaties krijgen steeds meer te maken met de flexibilisering doordat Nederland steeds ondernemender wordt. Nederland telde namelijk in 2016 ruim één miljoen zzp’ers, de afgelopen tien jaar is het aantal zzp’ers gegroeid met 200.000 (CBS, 2016). Men vindt bijvoorbeeld plezier in het werk en afwisseling in de werkzaamheden belangrijker dan zekerheid van werk en een vast salaris. Professionals voelen zich prettiger bij nieuwe contractvormen. Andere contractvormen dan een vast dienstverband zie je daarom ook steeds vaker. Professionals werken niet alleen als zzp’er maar bijvoorbeeld ook als hybride professional. Een hybride professional is iemand die deels werkt in loondienst en daarnaast een eigen onderneming heeft. Deze nieuwe contractvormen vragen van een organisatie een groot adaptief vermogen. Je ziet echter bij organisaties nog weerstand tegen deze nieuwe contractvormen.

Faciliterende rol

Het is belangrijk om als organisatie nieuwe contractvormen te ondersteunen en hierin een faciliterende rol te nemen. Uit onderzoek van FastFlex blijkt dat bijvoorbeeld de hybride professionals nog niet worden omarmd door alle branches en dit is jammer. Het risico voor organisaties hiervan is dat talent wegloopt, of dat juist ander talent niet aangetrokken kan worden. Een diversiteit aan contractvormen creëert in mijn optiek juist een grote meerwaarde voor organisaties. Door medewerkers meer vrijheid en verantwoordelijkheden te geven, voelen medewerkers zich uiteindelijk meer betrokken bij de organisatie. Betrokken medewerkers zorgen voor betere bedrijfsresultaten.

Geen startpunt maar sluitstuk

Mijn advies is daarom ook om een weg te vinden in de veranderingen van contractvormen. Bekijk het eens over een langere termijn, dan zal je namelijk de voordelen en meerwaarde zien van deze veranderingen. Het is voor organisaties verstandig om de soort contractvorm (vast, detachering, zzp, payroll of uitzendkracht) niet te zien als het startpunt maar juist als het sluitstuk. Het gaat om de juiste persoon, op het juiste moment, op de juiste plaats met de juiste kwaliteiten. Aan het einde van het proces kan worden gekeken naar de manier waarop een persoon wordt gecontracteerd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in