Overslaan en naar de inhoud gaan

De IT-sector heeft meer rolmodellen nodig

De technologiesector wordt gedomineerd door witte mannen, vooral in de leeftijd van 25 tot 45 jaar. Dat blijkt bijvoorbeeld uit onderzoek van Stackoveflow onder 90.000 ontwikkelaars wereldwijd. Uit dit onderzoek bleek dat developers over het algemeen zijn van witte of Europese afkomst (72,5%), man (92,1%) en jonger dan 35 jaar (71,7%).
diversiteit in kleuren
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Ook in andere functies en in Nederland is het niet anders: uit cijfers van het UWV blijkt dat slechts 14% van de ICT’ers vrouw is en de grootste groep (28%) is tussen de 25 en 35 jaar.

Het is dus overwegend deze groep die aan software sleutelt, bedenkt hoe het digitale proces eruit gaat zien en de prioriteit van nieuwe digitale diensten bepaalt. Met de beste intenties, met goede ideeën, maar wel met hun eigen blik.

Soms zorgt die eigen blik voor pijnlijke situaties. Het laatste voorbeeld is van een paar weken terug toen een witte student op Twitter wilde laten zien hoe Zoom moeite had om een zwarte faculteitsmedewerker zichtbaar te maken bij een virtuele achtergrond. Hij plaatste twee foto’s van het videogesprek op Twitter. Twitter toonde een preview, maar leek daarbij te focussen op de witte man. Twitteraars experimenteerden daarna met foto’s op hun tijdlijn en in veel gevallen bleek een witte persoon te worden uitgesneden. Zowel bij Zoom als bij Twitter had het algoritme een voorkeur.

Algoritmen zijn geen robots die er ineens waren. Ze zijn gemaakt, bedacht en getraind door mensen. Door overwegend witte mannen dus.

Al jaren is het zo dat in de IT-sector vooral deze groep de producten maakt. Omdat nu meer en meer geautomatiseerd wordt en algoritmen steeds vaker de besluiten maken, wordt het gebrek aan diversiteit in de sector duidelijker.

Waarom ontbreekt die diversiteit. Het antwoord is niet eenduidig. Discriminatie speelt in deze sector minder een rol dan in andere sectoren, schreef mijn collega Eveline een maand geleden nog. Er wordt in de IT minder gediscrimineerd dan in andere sectoren. Waarschijnlijk is de krapte daarvan de oorzaak.

Een reden die wel vaak wordt genoemd: het gebrek aan goede voorbeelden. Frances Brazier, een van de eerste vrouwelijke hoogleraren informatica, zei hierover dat het voor haar belangrijk was om te zien dat vrouwen hoogleraar konden worden. Op andere plekken dan in de informatica gebeurde dat, maar toch, het kon.

De sector heeft meer diversiteit nodig. Wellicht kunnen we starten bij goede voorbeelden, rolmodellen. In het nummer van oktober 2020 zie je er velen.

Alleen maar vrouwen

Wellicht is het je opgevallen: in het oktobernummer (nummer 10, 2020) van AG Connect spreken we alleen met vrouwelijke hoogleraren, vakexperts of professionals. Er zijn alleen vrouwelijke columnisten. Al jaren schrijven we over het lage aantal vrouwen in de IT-sector. Over de zorgen die worden geuit, over de initiatieven die worden gestart, en over de noodzaak van diverse teams. Een zoektocht op de website over dit thema levert zeker 100 artikelen op. Op de redactie hebben we het al lange tijd over het maken van een women-only nummer, om het thema nog eens onder de aandacht te brengen. We hebben besloten om dat maar eens te doen. Onze reden: er werken te weinig vrouwen in de IT-sector. Er zijn rolmodellen nodig, ook in de media die over het vak schrijven.

Natuurlijk kun je je afvragen of je je als journalistieke vaktitel moet mengen in het debat en zelfs licht activistisch moet opstellen. Moet je als journalist alleen vanaf de zijlijn berichten? Ja, wellicht wel. En aan de andere kant, AG Connect is een vaktitel. We schrijven over het vak, we voelen ons daarmee verbonden. We zien dat de sector zelf ook worstelt met het gebrek aan diversiteit, schrijven al jaren over initiatieven die vanuit alle hoeken worden opgezet en ik ben nog nooit iemand tegengekomen die niet onderschrijft dat het aantal vrouwen en mannen in de sector wat meer in balans zou moeten zijn.

Dat er te weinig rolmodellen zijn, dat kunnen we ons als vaktitel ook aantrekken. In de Nederlandse IT-sector werken 15% vrouwen. Wil je een goede afspiegeling geven van de sector, dan zouden we dat percentage ook in elk nummer moeten laten zien. Ik heb het niet nageteld, maar ik denk dat we dat percentage nu niet altijd halen. Zowel in ons magazine als tijdens de evenementen die we organiseren. Daar word ik weleens op gewezen – door zowel mannen als vrouwen.

We zijn overigens niet de enige. NRC schreef deze week ook over het lage aantal vrouwen in de media, alle media. Een de geïnterviewden kaart aan dat het belangrijk is dat het percentage vrouwen in media omhoog gaat. Structureel minder vrouwen in beeld als beslissers, experts en machthebbers, laat het beeld bestaan dat vrouwen eigenlijk niet thuishoren op dit soort posities, zegt ze.

Wat heeft het maken van dit nummer ons als redactie geleerd? Dat we soms wat langer moeten zoeken naar interviewkandidaten of schrijvende experts (mannen zeggen wat sneller ja en die kom je ook wat sneller tegen in een sector met overwegend mannen) en dat het eigenlijk niet zo moeilijk is om meer vrouwen aan het woord te laten. We hebben in elk geval ons telefoonboek weer aangevuld met interessante (vrouwelijke) experts.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (oktobernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave. 

De redactie werd bij het maken van dit magazine geholpen door RightBrains en VHTO. Dank daarvoor!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in