Eindelijk doorbraak telewerken? Dankzij #coronavirus
Wat dan eindelijk de doorbraak voor televergaderen, telewerken en andere vormen van virtueel samenzijn kan betekenen?
Hoe oud is teleconferencing eigenlijk wel niet? Behoorlijk oud. Toegegeven, het is in de loop der jaren flink doorontwikkeld: van korrelig postzegelformaat naar fullscreen high-res beeld. Van 1-op-1 e-meetings naar groepsvergaderingen met meerdere mensen op verschillende locaties. Van hakkelend walkie-talkie geluid naar heldere stereo (of zelfs surround?) sound.
High-end en science-fiction
Ooit was voor zulk techgeweld nog speciale, en dus flink kostbare, apparatuur voor nodig. Gespecialiseerde leveranciers als Tandberg wisten high-end opstellingen aan te bieden, voor high-end prijzen. Later zijn 'gewonere' systemen opgekomen, van bijvoorbeeld HP en Cisco, maar ook Logitech en Microsoft. HP heeft samen met filmstudio Dreamworks ooit de indrukwekkende 'telepresence'-oplossing Halo ontwikkeld. En daarvoor nog een samenwerkingsverband met Tandberg gesloten, die later door netwerkreus Cisco is opgekocht. Laatstgenoemde zou het nog naar de huiskamer brengen, wat nu tien jaar later niet is gerealiseerd. HP had soortgelijke ambities. Toch is het nogal science-fiction gebleven, zoals in Back to the Future 2.
Ooit waren voor zulk videoconferencinggenot ook hele goede, snelle en stabiele verbindingen nodig. Dus netwerkapparatuur met forse capaciteit, en telecomlijnen met hoge bandbreedte en lage latency. Wie kent nog de oude KPN-reclame met grappig misverstand van een witte trui die aan de andere kant van de videovergadering bizarre kleuren heeft gekregen? Tegenwoordig heeft iedereen een kant-en-klaar systeem op zak voor mobiel, draadloos, audiovisueel contact en zijn 4G-verbindingen, WiFi en gewone internetaansluitingen meestal wel afdoende.
Kwestie van wil, en nog wat
Toch is telewerken, televergaderen, en 'teleconfereren' nog altijd geen gemeengoed. Aan de technologie hoeft het al enige tijd niet meer te liggen. Aan de wil wel? Misschien dat zorg en angst voor infecties van het nieuwe coronavirus de doorbraak nu afdwingen. De potentiële afzetmarkt is in ieder geval ineens flink vergroot. Hoewel er voor een doorbraak en beklijvende omarming dan wel andere randvoorwaarden nog veranderd moeten worden. Zoals open kantoortuinen waar collega's dan mogen 'meegenieten' van videovergaderen. Plus natuurlijk het probleem dat je bij een virtuele conferentie niet echt weg bent en dus zó te storen bent voor alledaagse zaken.
Een oude blik op de toekomst, met videovergaderen thuis (en ook ontslag per multiroom-fax):
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee