Beheer

Software-ontwikkeling
open source

Gewonnen

U bent te laat met toepassen van open source software

21 april 2017

Ik kan me de tijd nog herinneren, dat je erop werd aangekeken als je er voor uitkwam dat je open source prefereerde boven die veel ‘professionelere’ software. Dat spul, dat door een paar nerds op een zolderkamertje in elkaar werd geflanst kon je toch niet serieus nemen? Zeker niet als je je brood in de IT verdiende? Het was van inferieure kwaliteit, zonder ondersteuning – en nog veel erger – niet innovatief. Er zat geen toekomst in. Het zou altijd achter de grote jongens aan blijven hobbelen.

Nou, inmiddels weten we wel beter. In de meeste rekencentra vindt je wel een of andere server, die op Linux draait. Zo’n 80 procent van alle websites draait PHP op Apache of Nginx. Goeie kans, dat de telefoon in uw zak van een of andere Android-versie is voorzien. En over supercomputers hoeven we het al helemaal niet te hebben.

Vreemd hè? Plotsklaps maakt iedereen zich geen zorgen meer over ondersteuning en blijkbaar zijn al die nerds op die zolderkamertjes van de ene op de andere dag ineens veel beter gaan programmeren. Natuurlijk is dat niet waar. Het is namelijk nooit waar geweest. Jarenlang hebben allerlei bloggers u hier uitgebreid over bericht – maar u weigerde het gewoon te geloven. Tja, en nu loopt u gewoon achter.

Terwijl u nog steeds veel te veel geld uitgeeft aan werkstations met dito licenties, draaien Amerikaanse universiteiten gewoon op Samba shares, die transparant verborgen zitten achter VPN-verbindingen, waar studenten met hun eigen Chromebook, laptopje of zelfs telefoon op kunnen inloggen. De weinige werkstations die er nog zijn, bestaan uit quad core Raspberry Pi’s die achterop een goedkoop beeldschermpje gemonteerd zijn.

Als er nog een rekencentrum is, bestaat het uit een paar redelijk grote pc’s waar voornamelijk Docker-toepassingen op draaien. Virtual machines zijn namelijk zooo verleden tijd. Geloof me, dat is allemaal opensourcetechnologie, want de grote jongens zijn nog niet zo ver. Ze zijn wel bezig met containers, maar erg lekker werkt het allemaal nog niet.

Tja. U wilde het niet geloven. U wilde op zeker spelen. Eigen schuld, dikke bult.

Reactie toevoegen
1
Reacties
Anoniem 21 april 2017 16:12