Low code: IT-complexiteit in handen van leken?
Met allerlei voordelen van dien: geen babylonische spraakverwarringen, zeer goede kennis van het businessproces en snelheid, want er hoeft niet meer op de IT-afdeling te worden gewacht.
Er zijn mooie praktijkverhalen met low code. In dit nummer vind je er twee: Make-A-Wish, dat met een smartphoneapp kinderen hun wish journey laat volgen, of Boels, dat een Challenge Week inzette om snel tot een app te komen. Eerder schreven we over de gemeente Rotterdam, die nu snel apps kan ontwikkelen, bijvoorbeeld een die overzicht biedt over de subsidies die de gemeente zelf ontvangt. Voorheen waren daar vier spreadsheets voor nodig.
Mooie cases, maar er is ook een schaduwzijde. Als relatieve IT-leken aan de knoppen zitten, kunnen er wat dingen worden vergeten, of verwaarloosd. Zo kunnen er fouten sluipen in de app-architectuur en dat kan weer leiden tot slechtere prestaties, of tot mindere beveiliging of slechtere onderhoudbaarheid.
In feite bouwt low code voort op de ontwikkeling van IT-ontwikkeling door de jaren heen. Vroeger programmeerde je op chipniveau in assembly. Later kon je in relatief eenvoudigere programmeertalen software maken. Nog later maakten ontwikkelpakketten en development frameworks het werk nog wat makkelijker. Low code is een volgende stap, no code nog een extremere variant.
IT makkelijker maken gebeurt niet alleen op het gebied van programmeren. Ook binnen IT-beheer worden dingen simpeler: cloudplatformen zijn steeds makkelijker in de lucht te brengen, cloudleveranciers maken het makkelijker om te werken met containers, en het opzetten van databases gaat met een paar klikken. En ook daar is er weer een schaduwzijde; geautomatiseerd cloudbeheer is veel minder veilig dan gedacht, schreven we nog begin dit jaar.
Door low code (en andere ontwikkelingen) komt IT dus dichter bij – en zelfs in handen van – de business. Een langgekoesterde wens. Maar je legt wel een deel van de IT in handen van relatieve IT-leken. Wees je daar bewust van. IT blijft ook in dit soort projecten een zeer belangrijke partner.
Magazine AG Connect
Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (meinummer 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee