Overslaan en naar de inhoud gaan

Regie is begrip kweken

Wie weleens iets heeft laten verbouwen aan zijn huis, kent vast het probleem. De timmerman van de aannemer doet zijn best, maar de elektricien zijn vorige klus loopt uit, de schilder kan niet want het regent en de stukadoor laat gewoon helemaal niks van zich horen. De werkzaamheden lopen uit en die ene dag dat je niet thuis bent, en je de loodgieter dan maar alleen laat werken om de zaak te bespoedigen, zet hij de kraan net op een andere plek dan de bedoeling was.
klussen
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Regievoering over externe partijen is lastig. Gelukkig gaan niet alle IT-sourcingprojecten zoals het verbouwen bij een particuliere huiseigenaar.

Bij uitbesteding van taken in een business-to-businesssituatie is het opdrachtgeverschap doorgaans professioneel geregeld en committeren de opdrachtnemers zich aan contracten met precies omschreven service level agreements. Gaat het niet conform afspraken? Zijn er vooraf al boetes afgesproken? 

Overigens brengt het opstellen van zo'n contract met een leverancier die volgens agile principes werkt, wel extra complexiteit met zich mee. In het klassieke traject met functionele en technische specificaties was immers vooraf precies duidelijk wat de wensen en eisen waren ten aanzien van de opdrachtnemer. Bij een agile ontwikkeling kunnen die gaandeweg het traject veranderen. In het contract komen dan meer de basale requirements en KPI's als kwaliteit, tevredenheid, wendbaarheid en productiviteit.

Dreigen met sancties

Maar goede regievoering is meer dan leveranciers aan hun afspraken houden. In de Portrettenserie in het maartnummer van AG Connect vertellen vier regievoerders bijvoorbeeld dat hun werk vooral bestaat uit het creëren van vertrouwen en verantwoordelijkheid tussen beide organisaties. Te snel zwaaien met sancties werkt averechts. De boetes hangen als een zwaard van Damocles boven de samenwerking. Als beide partijen een goed begrip hebben van elkaars bedrijfsmodellen, neemt dat wederzijds wantrouwen weg. 

Nieuwe toepassingen ontwikkelen volgens de principes van design thinking vereisen zelfs dat de ontwikkelaars van de externe partij komen tot een cocreatie met medewerkers van de uitbestedende partij door gemengde teams op de werkvloer te vormen.

Voor de particuliere huiseigenaar is zo'n situatie wat lastiger te realiseren. Ik ga dus maar weer zelf klussen. Regievoeren over mezelf gaat beter. Komt ook omdat ik vooral vertrouwen heb in mezelf en ook begrip. 

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (maartnummer, 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in