Overslaan en naar de inhoud gaan

Secret

Ik ben ‘slechts’ 9 maanden actief als directeur van de DHPA (Dutch Hosting Provider Association). Maar wat een rollercoaster aan nieuwe indrukken en nieuwe inzichten!
Kamerzetels
© CC BY-SA 2
CC BY-SA 2

Voor iemand die al ruim 25 jaar de wereld van ICT beschrijft, analyseert en bedient, is er blijkbaar nog genoeg te leren. En hier trek ik onmiddellijk een parallel naar Nederland, haar overheid, en haar economie.

We maken dagelijks op velerlei wijze gebruik van het Internet. Als individu, in groepen, als bedrijf, om informatie uit te wisselen, bekend te worden, interactie te zoeken, en om productief te zijn, bij te dragen of belangen te behartigen. Online zijn en doen is vanzelfsprekend. Binnen verschillende bedrijfssectoren is digitalisering een fundamentele ontwikkeling die versnelling, verbetering maar ook disruptie brengt.

Cruciaal

Maar wat cruciaal is voor al die mogelijkheden en ontwikkelingen is onze digitale hub, bestaande uit backbone verbindingen, internet exchanges, datacenters, cloud en hosting bedrijven en het ecosysteem dat dit support. Het is een groot goed dat voor velen van ons zelfs al zijn we actief in de wereld van IT, verborgen is of toch niet echt bekend is. En wat er eigenlijk voor zorgt dat we hier als Nederland goud in handen hebben.

Onze Nederlandse digitale datahub is één van de belangrijkste in de wereld. Wij zijn net zoals de haven van Rotterdam en de luchthaven Schiphol, de internationale toegangspoort naar Europa. Bedrijven uit de hele wereld gebruiken Nederland als het distributiepunt van data en als belangrijke vestigingsplaats voor hun datacenters, cloudapplicaties of hun hoofdkwartieren.

Dit heeft geresulteerd in het feit dat inmiddels 20 procent van alle buitenlandse investeringen in Nederland datacenter-, cloud- en online-gerelateerd is. Het is inmiddels veruit de grootste sector op het gebied van buitenlandse investeringen voor heel Nederland. Voor een vrijwel nieuwe sector is dit ongekend en het maakt het daarmee één van de belangrijkste sectoren voor een goede toekomst van Nederland.

Maar

Altijd is er een maar. En die maar is dat we collectief het belang van de digitale hub of mainport die we in onze schoot hebben liggen, niet voldoende onderkennen. Stichting DINL is in gesprek met politiek en overheid en daar wordt vordering geboekt. Maar bijvoorbeeld wet- en regelgeving kent en dus onderkent het belang van de digitale infrastructuur onvoldoende. Men treed vaker beperkend op dan stimulerend. Een structureel overleg tussen overheid en deze stichting is broodnodig om hier wending aan te geven.

Door geluid te geven bij overheid, politiek en in bestaande overlegstructuren kan en moet uiteindelijk bereikt worden dat we prioriteit geven aan iets waarom Nederland voor vele internationaal opererende organisaties zo’n gunstige vestigingsplaats is. Om deze positie te houden kunnen we niet stil zitten. Het onderwerp digitale mainport is niet alleen belangrijk voor onze sector. Het gaat geheel economisch actief Nederland aan.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in