Windows 7, een aflopende zaak
Het oudere Windows 7 ligt voor veel gebruikers niet in het verleden. De officieel eervorige versie van Windows is opgevolgd door 8 en diens grote update 8.1, waarna Windows 10 is uitgekomen met inmiddels diverse grote updates. Praktisch gesproken is versie 7 dus alweer vele releases terug, wat zich in functionaliteit en ook security uit.
Op z’n laatste benen
Versie 7 bevindt zich namelijk in zijn laatste levensfase waarin het alleen nog beveiligingsfixes krijgt. Let op het woord ‘fixes’, wat niet hetzelfde is als ‘updates’. Microsoft verhelpt nog (ernstige) beveiligingsproblemen in Windows 7, maar voert geen vernieuwingen meer door. Ok, een enkele uitzondering daargelaten.
Ondertussen krijgt het nu nipt meer gebruikte Windows 10 twee keer per jaar grote verbeteringen en veranderingen doorgevoerd, wat ook flinke herzieningen onder de motorkap kan omvatten. Helaas brengen de halfjaarlijks uitkomende updates ook vervelende bugs en grote problemen. De reputatie van 10 heeft dan ook nogal wat klappen gekregen afgelopen jaar.
Problemenreeks
Windows 7 geniet een betere reputatie, maar ook die is enigszins besmeurd. De nog steeds populaire Windows-versie heeft voor zakelijke gebruikers eerder al updateproblemen gehad, en een harde supportgrens met betrekking tot moderne Intel- en AMD-processors gekregen. Vervolgens is de online-support door Microsoft ingeperkt en nu net zijn er plots activeringsproblemen opgetreden.
Legitieme installaties van Windows 7 zijn plots aangezien voor gepirateerde exemplaren. Er is geen geldige licentie, luidt de onheilspellende melding die eindgebruikers voorgeschoteld kregen. Dit onverwachte - en onterechte - zakken voor de online-licentiecontrole gebeurde net tegelijk met het uitbrengen van een tweetal kritieke security-updates. De link was gauw gelegd, maar de zaak bleek toch anders te liggen. De oorzaak zat in Microsofts eigen back-end, en niet bij (updates voor) Windows 7.
Verlaten
Dit weerhoudt kritische tongen er niet van om te speculeren dat Windows 7 wordt verlaten. Microsoft zou zijn eervorige Windows-versie verwaarlozen, luidt de kritiek. Terwijl de beschuldiging van verwaarlozing waarschijnlijk onwaar is, geldt dat niet voor de notie van verlaten. Dat is een feit, wat over exact een jaar harde realiteit wordt.
Op 14 januari 2020 vervalt namelijk de support voor Windows 7, wat ook wel ‘het nieuwe XP’ wordt genoemd. Dit in positieve vergelijking met Microsofts vorige succesnummer qua besturingssystemen. Ook daarbij is de directe opvolger niet bepaald in goede aarde gevallen. Zowel Windows Vista als Windows 8 zijn niet groot aangeslagen, ondanks de flinke verbeteringen daarin.
Terechte verlatingsangst
Natuurlijk, voor wie de knip trekt, is er nog support te verkrijgen. Net zoals enkele jaren terug bij Windows XP biedt Microsoft ondersteuning op maat. Maar dat gebeurt dan tegen stevige tarieven en mogelijk met wat frisse tegenzin. Enerzijds verdient de softwaremaker vast wel aan custom support. Anderzijds is het een aflopende zaak.
Immers: het einde is al lang en breed aangekondigd. En voor Microsoft betekent support op maar het inzetten van (kostbare) development resources voor een eervorige versie (die in praktische zin nog ouder is), met krimpend marktaandeel en toenemende achterstand op de technologische status quo. Gebruikers die tevreden zijn met Windows 7 willen die versie misschien niet verlaten, maar dat besturingssysteem gaat hun wel verlaten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee