Waarom je een officieel ISO 27001 certificaat wilt
Wat is een ISO 27001 certificaat?
Het ISO 27001 certificaat wordt door onafhankelijke certificeerders als Kiwa uitgereikt aan bedrijven, waarvan de informatiebeveiliging voldoet aan de strenge eisen uit de kwaliteitsnorm ISO 27001. Waarom zou je zo’n officiële certificering eigenlijk willen? Kun je niet zelf een goede beveiliging opzetten? Het is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Daarom gaan we hieronder dieper in op de verschillende voordelen van ISO 27001 certificering.
Bevestiging voor het harde werk
Veel mensen snakken naar bevestiging. Een veilig informatiesysteem opzetten kost veel tijd en moeite. Bedrijven die een ISO 27001 certificaat hebben ontvangen, hebben daarvoor de nodige aanpassingen verricht aan hun processen rondom informatiebeveiliging. Voor degenen die hebben meegewerkt aan dit Information Security Management System, voelt ISO 27001 certificering als een bekroning van hun werk.
Er komt veel kijken bij de beveiliging van informatie in de cloud en op in- en externe netwerken. Dat zorgt ervoor dat je werk als IT’er nooit stopt. Op langere termijn kan het immers soms demotiverend werken als je net een probleem hebt opgelost en er doet zich alweer een nieuw incident voor. Een ISO 27001 certificaat is voor veel IT’ers een boost om zich te blijven inzetten. Zodra je het certificaat hebt ontvangen, wil je het namelijk niet meer kwijt.
De markt laten zien wat je kan
Niet alleen intern is het goed om bevestiging te krijgen. Ook extern is een ISO 27001-certificaat van grote toegevoegde waarde. Voor zowel klanten, leveranciers als andere partijen die met jouw bedrijf in contact komen, is het ISO 27001 certificaat een belangrijke bevestiging. Het toont hen dat de informatie die ze met jou delen veilig is. Een officieel certificaat geeft aan dat alle interne en externe informatie op veilige plaatsen wordt bewaard. Bovendien toont het aan dat de systemen up-to-date worden gehouden.
Voor buitenstaanders zal dit niet alleen een krachtig, maar ook een waardevol signaal zijn. Als je zelf met een nieuwe partner in zee gaat, dan kijk je toch ook een beetje hoe zij met jouw gegevens omspringen? Voor een goede samenwerkingsrelatie op langere termijn, is vertrouwen een van de allerbelangrijkste punten. Een ISO 27001-certificaat kan dat vertrouwen een extra boost geven.
Jaarlijkse feedback
In de digitale wereld verandert alles snel. Hoewel je dit jaar aan de strengste veiligheidsvoorschriften voldoet, kan dat volgend jaar al helemaal anders zijn. Als insider is de kans groot dat je je na verloop van tijd blind staart op de beveiliging. Iedereen focust zich op een bepaalde piste, terwijl je eigenlijk heel breed moet durven kijken.
Als je ISO 27001-gecertificeerd bent, krijg je een jaarlijkse onafhankelijke update van hoe je ervoor staat. Deze jaarlijkse feedback kan een belangrijke rol spelen voor de beveiliging van bedrijfsinformatie in de toekomst. Op die manier kun je tijdig problemen of potentiële problemen ontdekken. Zo verlies je geen tijd en kan je ze zo snel mogelijk oplossen.
Tot slot
Ik denk dat het ondertussen wel duidelijk is dat informatiebeveiliging centraal staat in een digitale wereld. De informatie beveiligen alléén is echter niet meer voldoende. Ook het team dat er aan heeft meegewerkt moet gemotiveerd blijven. Daarnaast kun je met het behalen van een ISO 27001-certificaat een krachtig signaal uitsturen naar alle partijen op de markt.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee