Overslaan en naar de inhoud gaan

EP wil burgers beschermen tegen technostress

EU-burgers verdienen bescherming tegen de negatieve mentale gevolgen van online-thuiswerken, zo heeft een meerderheid van het Europees Parlement (EP) bepaald. Terwijl thuiswerken zeker voordelen heeft, hebben de Europese parlementariërs ook oog voor de psychische risico's en het gevaar dat werk teveel overloopt in privé. Het EP wil dat er maatregelen komen om technostress te bestrijden en om mensen het recht te geven offline te zijn.
Stress
© Shutterstock
Shutterstock

In Nederland is er momenteel geen recht om offline te zijn en dat moet dus veranderen, stipt het EP aan in een persbericht dinsdag. In het parlement van de Europese Unie is gesproken over de voor- en nadelen van online-thuiswerken. Dat heeft in de coronacrisis een flinke vlucht genomen, mede afgedwongen door lockdowns in landen her en der. Telewerken, veelal vanuit huis, is dan ook overal in de EU doorgebroken.

Voor- én nadelen

Het EP heeft nu resolutie aangenomen waarin de parlementariërs de voordelen van thuiswerken onderschrijven, zoals meer flexibiliteit en zelfstandigheid. Tegelijkertijd waarschuwen de EP-leden voor de nadelige gevolgen: teveel werken, geen scheiding meer tussen werk en privé en sociale werkdruk. Daarnaast is er volgens het EP door thuiswerken onder meer een kans op financiële onzekerheid, zorgen over werkloosheid en logistieke problemen zoals onvoldoende coördinatie rond het werk.

Om dit aan te pakken, en daarmee werknemers te beschermen tegen de nadelen van thuiswerken, moeten EU-burgers het recht krijgen om offline te mogen zijn. Dan kunnen bedrijven, organisaties en opdrachtgevers niet langer werknemers, aannemers en freelancers dwingen om altijd online ter beschikking te staan. Het Europarlement spreekt hierbij van 'even digitaal kunnen ademhalen als mensen dat willen'. De bedoeling is dat er een richtlijn komt die bepaalt welke omstandigheden en voorwaarden er minimaal moeten zijn waaronder werknemers het recht hebben om offline te zijn. Daarnaast moet de beoogde richtlijn hulpmiddelen voor werk vastleggen.

Surveillancesoftware

Wat hierbij ook meespeelt, zijn zorgen in het EP over software die werkgevers of opdrachtgevers kunnen gebruiken om werknemers op afstand in de gaten te houden. Dit dan om de productiviteit en werkuren bij te houden. Zulke tools kunnen echter als surveillance worden opgevat en mensen mentale gezondheidsklachten geven. Verder komt bij online-thuiswerken dan de privacy van werknemers onder druk te staan. Het EP stelt dat mensen die niet mee willen doen aan alle voorwaarden die werkgevers stellen onder sociale druk kunnen komen en zelfs in een isolement op hun werk raken.

Voor het ondervangen van deze en gerelateerde problemen, wil het Europees Parlement dat er een Europese zorgstrategie komt met daarbij ook een EU-strategie voor mentale gezondheid. De individuele lidstaten moeten elk met nationale actieplannen komen. Belangrijk hierbij is de vorming van gezamenlijke standaarden en principes rond psychosociale risico’s in de EU. Momenteel zijn die er niet in EU-landen, waardoor werknemers in het ene land anders beschermd worden dan in het andere. Mentale gezondheid moet dan ook worden opgenomen in de coronareactieplannen en paraatheidsplannen van de Europese Commissie, van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk en van alle EU-landen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in