Miljoenennota: Veiligheid en Justitie zoekt ICT'ers
Overigens heeft de dienst nu al 185 man in dienst, blijkt uit de staten. Met de 37 man die daarbij moeten, denkt GDI 1,7 miljoen omzet meer te draaien. Zijn diensten kosten de opdrachtgevers in 2012 35,6 miljoen euro.
Wisselend beeld in ICT-uitgaven
De overige Baten-Lastendiensten laten een wisselend beeld zien tan aanzien van de ICT-plannen. De Dienst Justitiële inrichtingen denkt in 2012 86,4 miljoen euro uit te geven aan ICT, nog los van de daarmee gemoeide personele uitgaven. De jaren daarna verwacht DJI een stijgende trend. Waarom is niet duidelijk.
Het Centraal Justitieel Incasso Bureau doet het dit jaar met 1,75 miljoen minder, vooral door het terugdringen van de systeemontwikkeling. Het CJIB verwacht de materiële ICT-bestedingen de komende jaren op zo’n 12,5 miljoen euro te houden. Het Nederlands Forensisch Instituut doet het de komedne jaren met 1,2 miljoen euro. En Justitiële Uitvoeringsdienst Toetsing, Integriteit, Screening brengt het uitgavenniveau met 1,1 miljoen euro terug tot 5,4 miljoen euro, dankzij het afronden van het project Herziening Toezicht Rechtspersonen.
Politie brengt uitgavenniveau ICT volgend jaar terug
Een geval apart zijn de Koninklijke Landelijke PolitieDiensten. De KLPD schroeft de automatiseringsuitgaven volgend jaar terug met 6,7 miljoen euro tot 57 miljoen euro. Dat lijkt in tegenspraak met de ambitie van het vandaag aangekondigde Aanvalsprogramma Vernieuwing Informatievoorziening Politie 2011–2014, waarmee minister Opstelten de vastgelopen ICT bij de politie nog dit jaar vlot wil trekken. Toelichting daarop ontbreekt nog.
Versterking van de bestrijding van cybercrime
In het beleidsoverzicht wijdt de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie de nodige woorden aan de bestrijding van cybercriminaliteit. Zo wordt het 'high tech crime'-team bij de KLPD uitgebreid. Dat moet in komend jaar 8 tot 10 grote cybercrime-zaken aanpakken. Dit jaar waren dat er 5. Om de pakkans te verhogen moet de capaciteit in de verdere toekomst stijgen naar 20 zaken per jaar.
Verder rept de begroting van versterking van de internationale samenwerking bij de bestrijding van cybercrime, wordt de oprichting van het Nationaal Cyber Security Centrum in januari 2012 gememoreerd (wordt verver uitgebouwd), en wordt beloofd de weerbaarheid van de Nederlandse samenleving tegen ICT-verstoringen en cyberaanvallen te versterken. Aan deze mooie voornemens worden nergens geldbedragen gekoppeld of doelstellingen geformuleerd. Merkwaardig in dit verband is ook dat de begroting nergens rept van GovCert. De verantwoordelijkheid voor dat 'computer emergency and response team' van de overheid is per 1 augustus overgedragen van Binnenlandse Zaken naar Veiligheid en Justitie.
Aanpassingen in privacywetgeving
Wetgevingstechnisch kan Nederland zich opmaken voor een meldplicht datalekken, die overigens mogelijk nog dit jaar wettelijk geregeld wordt. Ook wordt het mogelijk gemaakt de geheimhoudingsplicht rond persoonsgegevens te doorbreken in situaties ‘waarin het vitaal belang van een betrokkene of een derde daartoe dringend noodzaakt’. Verder meldt de begroting dat in EU-verband wordt gewerkt aan herziening van de privacyrichtlijn, die mogelijk zou resulteren in een grondige modernisering van het gegevensbeschermingsrecht.
Rationalisatie van bedrijfsprocessen
Intern denkt Veiligheid en Justitie te kunnen profiteren van een rationalisatie van de bedrijfsprocessen waarvoor de ICT-oplossingen kennelijk dit jaar gerealiseerd zijn of worden. Het gaat daarbij om een interdepartementaal wetgevingsvoortgangssysteem, een digitaal toetsloket voor het efficiënt kunnen toetsen van alle voorstellen waarvoor verplichte toetsen moeten worden uitgevoerd en een wetgevingseditor om efficiënter wet- en regelgeving te kunnen maken. Deze hulpmiddelen worden in 2012 geïmplementeerd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee