GenAI zorgt voor disruptie sector, denkt 80% deelnemers KPMG-onderzoek
De potentiële mogelijkheden van generatieve AI leiden tot verwachtingen die alles weg hebben van een hype, zo valt af te leiden uit een onderzoek dat KPMG deed onder tweehonderd Amerikaanse bedrijfsleiders.
Van de respondenten denkt 93% dat genAI toegevoegde waarde gaat bieden aan de bedrijfsvoering. 80% verwacht een disruptie in hun sector. Bijna allemaal (97%) verwachten ze dat hun organisatie ingrijpend of zelfs 'extreem' ingrijpend te maken krijgt met de veranderingen in de komende 12 tot 18 maanden.
De regelgeving rond genAI die nog in de maak is, vormt wel een onzekere factor voor veel respondenten (77%). Maar dat weerhoudt velen van hen niet van voorbereiding op de inzet van AI-gebaseerde technologie. Meer dan een derde (35%) zegt geen vertraging te verwachten in dergelijke projecten. Iets meer (41%) vindt wel een pauze van drie tot zes maanden
nodig om de ontwikkeling van regulatoire kaders af te wachten.
Een overgrote meerderheid van de respondenten (83%) verwacht dat de investeringen in genAI in de komende periode van zes maanden tot een jaar stijgen met minimaal 50%. Bijna de helft (45%) van hen verwacht zelfs meer dan een verdubbeling van het budget. De investeringen hebben vooral betrekking op het verbeteren van infrastructuur en het opschalen van bedrijfsprocessen met behulp van de inzet van genAI. 81% van de deelnemers aan het onderzoek denkt dan ook dat de productiviteit van de werknemers flink zal stijgen onder invloed van de nieuwe technologie. Ze verwachten minder werkstress, overwerk en burn-out doordat handmatige processen overbodig worden en er meer tijd is voor reflectie en creatieve taken.
Meer personeel nodig
Meer dan de helft van de respondenten voorziet een groei van het personeelsbestand als gevolg van de inzet van genAI, waarbij er wel een accent ligt op het werven van AI-specialisten, en daarnaast datascientists, ontwikkelaars en senior management. Bij ongeveer de helft van de organisaties staan er programma's op de rol om personeel vaardigheden aan te leren met de nieuwe technologie.
Er zijn wel nogal wat onzekerheden, waar de respondenten mee worstelen. Dataprivacy (51%), beveiliging (46%) en vereisten rond transparantie (44%) zijn onderwerpen waar de bevraagde bedrijfsleiders regelgeving op verwachten. Dat is veel minder het geval als het gaat om auteursrechten (25%) en bias (24%).
Uit het onderzoek blijkt verder dat de bedrijven die al gebruik maken van genAI meer optimisme vertonen over de gevolgen van de inzet van genAI dan organisaties die nog aan het begin van het traject staan.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee