Aanbieders kritisch over gemeentelijke inkoop
Op de bijeenkomst liepen volgens Dirk van Roode van ICT~Office de emoties soms hoog op. “Wij zijn voor vraagbundeling en professionalisering van de vraag.
We hebben liever hapklare brokken in een gezamenlijke aanbesteding dan dat elke gemeente op eigen houtje opdrachten uitgeeft. Maar we zijn wel scherp op marktwerking. Amsterdam is vrij ver met een midofficeoplossing. Als die straks meedoet met de aanbesteding, is ze dan verplicht tot afname? Volledig, of mag ze besluiten alleen enige onderdelen te kiezen? Als dat onhelder is, kunnen leveranciers dan een goede offerte maken? En wie loopt dan het risico?”
Volgens Van Roode heeft GovUnited aangegeven dat gemeenten zich vooraf committeren. Hij vraagt zich wel af op welke juridische basis ICTU namens gemeenten als aanbestedende dienst kan optreden. Van Roode vindt dat de organisatie meer aan ‘verwachtingsmanagement’ moet doen. “Men presenteerde zich met de slogan ‘Wij nemen al uw zorgen weg’, waarop leveranciers in de zaal vroegen of GovUnited dan ook de implementatie gaat doen.”
GovUnited-directeur Arjen Hof: “Levering en implementatie gebeurt door marktpartijen. GovUnited is vraagbundelaar en regieorganisatie, die ook de contractadministratie doet.” Over commitment zegt hij: “Gemeenten moeten vooraf op een soort menukaart aangeven wanneer ze welke componenten willen, met twee opties: interesse en voornemen. Interesse is vrijblijvender dan voornemen. Ook dat houdt nog geen 100 procent afnamezekerheid in, maar is wel een sterke indicatie. En hoe beter het aanbod, hoe groter de afzetkans.”
Cees Hamers van Getronics PinkRoccade betwijfelt of GovUnited zich ervan bewust is “dat het zich nogal wat op de hals haalt. Hebben ze de organisatie om die ambitie waar te maken?” Het thema staat hoog op de agenda bij het bedrijf en zijn gebruikersvereniging. Volgende maand komt die met een samen met Getronics geformuleerd ‘antwoord’ op de ontwikkelingen. Daarin speelt ook Dimpact een rol, waartegen Hamers ‘meer juridische bezwaren’ ziet. Dimpact is gestart met vijf gemeenten, telt er nu acht en heeft alweer drie nieuwe leden aangekondigd. De eerste vijf hebben een aanbesteding gedaan voor front- en midofficecomponenten, die latere toetreders ook aangeboden krijgen. “Hiervoor is geen nieuwe aanbesteding nodig. In de initiële Europese aanbesteding is de opschaling […] ingecalculeerd,” stelt Dimpact. Hamers is daar niet zo zeker van.
Ook ICT~Office heeft Dimpact op de korrel. “Ik heb het idee dat dat niet is zoals het hoort,” zegt Van Roode. Eerder heeft Dimpact-directeur René Bal verklaard dat hij op basis van de eerste aanbesteding zonder problemen tot zo’n negentig gemeenten kan groeien.