Adobes Apollo is ‘RIA’ zonder keurslijf browser
Apollo moet dat oplosssen. Het is een ‘platform’, bestaande uit een ‘speler’ (net als de PDF-reader en de Flash-speler van Adobe) en een software development kit (SDK) waarmee ontwikkelaars Apollo-applicaties kunnen maken. Wat Apollo eigenlijk doet is in één keer de huidige Flash-, en PDF-technologie, samen met Ajax en HTML, rechtstreeks op het bureaublad zetten. De Apollo-applicaties, die bestaan uit een willekeurige combinatie van die technologieën, kunnen online en offline werken op elk gangbaar besturingssysteem en hebben daarop net als normale applicaties lees- en schrijfrechten.
Rijker
“De browser-ervaring is een stuk rijker geworden en kan gegevens op een veel intuïtievere wijze presenteren. Maar de gebruikers willen meer en Apollo moet dat oplossen”, zegt Gary Fry, managing director Benelux van Adobe. De eerste scenario’s gaan uit van het aanbieden van parallelle applicaties als verlengstuk van grote e-commerce-websites. e-Bay is een eerste voorbeeld waarmee Adobe ook op zijn eigen Apollo-site de mogelijkheden van de software propageert. Veel meer voorbeelden heeft Adobe nog niet, “maar ik ben ervan overtuigd dat er tal van creatieve mensen zijn die andere slimme dingen bedenken”, zegt Fry. “De feedback die we tot dusver krijgen is fantastisch.”
Als het om Flash-applicaties gaat, lost Apollo een ‘intuïtieprobleem’ op; de browser zit vast aan onder andere zijn ‘vooruit’- en ‘terug’-knoppen, terwijl een Flash-applicatie veel meer variatie en intuïtie in de wijze van navigeren mogelijk maakt. Eén keer op ‘terug’ klikken en de Fash-applicatie in de browser moet weer opnieuw beginnen. Een Flash-toepassing buiten een browser heeft dat probleem niet.
Garantie
Als het om Ajax-code gaat hoopt Adobe met Apollo ook te hebben opgelost dat applicaties zich in verschillende browsers steeds anders gedragen. Adobe garandeert met zijn Apollo-player (de ‘runtime’-omgeving) gelijke werking op Windows, MacOS X en Unix/Linux.
Dat losse online-applicaties buiten de browser wel aanspreken lijdt geen twijfel. Windows Vista heeft zijn Gadgets en MacOS X pronkt al veel langer met zijn Gadgets. Op beide platformen zijn er aanvullingen van Google en Yahoo en allerlei andere partijen. Maar ze blijven platformgebonden.
Thuis invullen
De nu uitgebrachte alpha-versie ondersteunt Flash- en HTML-applicaties; later volgt PDF. Fry: “Denk bij PDF-toepassingen bijvoorbeeld aan formulieren. We zien al Flash-applicaties die helpen bij het invullen van formulieren. Daar kun je een afzonderlijke Apollo-applicatie van maken, die uiteindelijk een ingevuld PDF-bestand opleveren.” Een hypotheekvertegenwoordiger kan met een Apollo-applicatie bijvoorbeeld ook bij iemand thuis een aanvraagformulier invullen en ter plekke afdrukken op zijn mobiele printertje. Dezelfde gegevens kan hij later op kantoor, als hij online is, met een muisklik in het bedrijfssysteem invoeren.
Vooralsnog gaat Adobe ervan uit dat ontwikkelaars hun bestaande Flex-, Flash- en andere tools blijven gebruiken om hun nieuwe of reeds verrichte inspanningen via de SDK naar Apollo over te hevelen. Ook een huidige Ajax-toepassing moet zonder problemen door die molen komen en als zodanig uit de browser ‘bevrijd kunnen worden.
De eerste migraties verlopen nog niet vlekkeloos, blijkens een poging om Google’s GMail over te zetten naar Apollo. (zie: http://jinsync.com/?q=node/11 ). En over intuïtie gesproken: wie erg gehecht is aan zijn scrollwheel kan ook bedrogen uitkomen.
De definitieve versie van Apollo verschijnt tegen de zomer.