Backup-Connect op overnamepad
Volgens De Roo zijn er in Nederland op dit moment omstreeks 400 aanbieders van online back-updiensten. “Ik schat dat nog geen 25 daarvan rendabel opereert.” In de analyse van De Roo valt de populatie van aanbieders van online back-up voor het midden- en kleinbedrijf ruwweg uiteen in drie groepen:
- De bovenkant van de markt omvat een handvol grote infrastructuur-dienstverleners (telecom-, netwerk-, hosting- en internetproviders) die voldoende schaal en klantrelaties hebben om de online back-updienst winstgevend aan te bieden. “Voor een aantal van hen geldt dat ze de diensten rendabel exploiteren, maar dat het rendement wel minder is dan wat ze van hun kernactiviteiten kennen.” De Roo zegt overnamegesprekken te voeren met een van deze bedrijven, "een top10-speler in de Nederlandse markt".
- De middenmoot bestaat uit een grote groep fullservice IT-dienstverleners in de MKB-markt. Deze bedrijven ontwikkelden hun online back-upaanbod in de eerste plaats voor eigen klanten. Om de bedrijfseconomisch vereiste schaal te bereiken, vermarkten zij deze dienst ook buiten hun bestaande afnemerkring. Vaak volgens een model en een tariefstructuur die erg lijken op die van Backup-Connect, aldus De Roo. De nu van DocSafe overgnomen activiteiten zijn daarvan volgens hem een voorbeeld. Die werden oorspronkelijk primair uitgevent onder de clientèle van zusterbedrijf Boulot BV, dat onder meer IT-advies verzorgt in de eerstelijns gezondheidszorg. De geleverde back-updiensten betreffen doorgaans rond 20 GB aan patiëntinformatie, financiële administratie en bestanden van kantoorapplicaties.
- De onderkant van de markt voor online back-updiensten bestaat uit It-servicebedrijven die deze diensten wel willen leveren aan klanten, maar bij voorkeur inkopen bij gespecialiseerde aanbieders, zoals BackUp-Online.
Op dit moment heeft Backup-Online actieve partnerships met een paar honderd full service IT-dienstverleners, die de diensten van BackUp-Online elk gemiddeld aan een stuk of dertig MKB-bedrijven doorleveren. De Roo: “Ze doen de hele IT-voor deze bedrijven, behalve de back-up. Dat is iets wat de bedrijven zelf moeten doen. Maar als dat niet goed gebeurt en er gaat data verloren, dan krijgt toch de IT-dienstverlener het om z’n oren. Vandaar dat een aantal van hen onze back-updiensten bij z’n klanten aanbeveelt. Dan weet iedereen dat ook die kant van de IT geregeld is.”
Backup-Connect begon z’n activiteiten in 2002 met een poging de back-upmarkt via rechtstreekse verkoop te bestormen. In 2005 werd de ommezwaai gemaakt naar het indirecte model. De Roo: “Back-up is een kwestie van veiligheid en vertrouwen. Wij leveren de veiligheid, onze partners zorgen voor vertrouwen”.
Backup-Connect is actief in 16 landen, heeft in 5 landen eigen verkoopkantoren en werkt met een uitgebreid netwerk van resellers en partners. De diensten worden voor eindgebruikers ontsloten via een in eigen beheer ontwikkeld hulppprogramma Backup-Connect Manager. Voor de co-locatie van servers maakt het bedrijf gebruik van het datacenter van KPN, met directe toegang tot de Amsterdam Internet Exchange.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee