Belasting stapt over op standaard-software
De belangrijkste verandering betreft de ombouw van de systemen van de huidige belastingwetgerichte maatwerksystemen naar een SOA-gebaseerde infrastructuur met gescheiden data- en applicatiecomponenten, waarmee afzonderlijke processen en bedrijfsfuncties zijn af te handelen.
De Jager: “In het verleden heeft de Belastingdienst gewoon aangenomen dat alles specifiek was voor de Belastingdienst. Als je naar het geheel kijkt, lijkt dat natuurlijk ook zo. Pas op het moment dat je er vanuit een componentgedachte naar gaat kijken – en zeker voor grote organisaties is dat een recent inzicht – dan zie je dat er maar één grote bedrijfsfunctie overblijft die maatwerk is voor de Belastingdienst: het bepalen van de fiscale grondslag.”
De huidige problematiek van de Belastingdienst valt overigens niet volledig met ICT-gerelateerde maatregelen op te lossen, waarschuwt De Jager. Er moet worden voorkomen dat al te fijnmazige wettelijke bepalingen de complexiteit van de uitvoering wederom onnodig vergroten. Hij denkt er met zijn verleden als ICT-ondernemer voor te kunnen zorgen dat het vereenvoudigingsproces goed verloopt. “Ik wil de uitvoering er vanaf het prille begin bij betrekken. Omdat ik als ICT’er heb geleerd dat als je ten eerste al verkeerde processen bedenkt, je ICT ook slecht wordt.”
Voor de ombouw naar de nieuwe ICT-architectuur heeft De Jager vijf tot tien jaar in gedachten. Op kortere termijn (binnen twee jaar) zullen de huidige knelpunten worden aangepakt, zoals het systeem voor de zorg- en de huurtoeslag, dat in tegenstelling tot de toekomstige applicaties nog geheel opnieuw gebouwd wordt. Daarnaast komen enkele knelpunten aan de orde, zoals het sneller afhandelen van VAR-verklaringen voor freelancers en het vervangen van de huidige drie loonaangiftecontroles door één controle. Ook wordt bijvoorbeeld gewerkt aan de ‘vooringevulde aangifte’, waarin belastingplichtigen het al ingevulde loon en de WOZ-waarde van hun huis enkel nog hoeven te controleren.