Duitse stad vertrouwt Nedap-stemcomputer niet
Het besluit heeft alles te maken met de bemoeienissen van de bekende Duitse hackersgroep Chaos Computer Club, die dit najaar de adviezen overnam van de Nederlandse actiegroep Wij vertrouwen stemcomputers niet. Die demonstreerde dat men met een radio-ontvanger de stemcomputer van Nedap kan ‘afluisteren’. Naast de lekstraling vormden ook identieke sleutels voor alle stemcomputers in de ogen van de groep een veiligheidsrisico. Voor de Nederlandse markt werd weliswaar een ES3B getest, maar die verschilt technisch nauwelijks van de ESD1 en ESD2 die voor de Bondsverkiezingen in 2005 zijn gebruikt. De Computer Chaos Club stelde na controle dan ook vast dat dezelfde risico’s gelden voor de Duitse stemcomputers. Cottbus heeft de beschikking over de ESD1, die ooit specifiek is ontwikkeld voor de Duitse markt, maar later met Nederlandse software ook is goedgekeurd voor gebruik in ons land.
Nedap geeft geen direct commentaar op de onderhandelingen met het stadsbestuur van Cottbus, anders “dan dat het regelmatig voorkomt dat gemeenten afzien van de aanschaf van stemmachines”.
Tot op heden is nog niemand erin geslaagd om ongemerkt een stemmachine te manipuleren en de uitslag te beïnvloeden. TNO heeft de Nedap-stemmachines goedgekeurd voor de provinciale verkiezingen in maart. De straling blijft volgens minister Nicolaï binnen de veiligheidsmarge van vijf meter.
Stemcomputers van Nedap zullen ook worden ingezet bij de komende verkiezingen op Curaçao op 20 april. Lisa Richards-Dindial, voorzitter van het hoofdstembureau, liet een dezer dagen weten niet “een grote stap terug” te willen doen naar papier en potlood. Extra maatregelen zoals het verzegelen van de apparaten, een nieuwe chip en een nieuwe programmering moeten fraude tegengaan.