Overslaan en naar de inhoud gaan

E-kinddossier nog verder vertraagd

Dat bleek tijdens de rechtszaken nummer drie, vier en vijf die de Utrechtse voorzieningenrechter maandag in een vijf uur durende zitting behandelde. Alle betrokken partijen trachtten daar hun gelijk te halen. Getronics PinkRoccade, dat de opdracht tot inrichting en beheer van het kinddossier in eerste instantie binnenhaalde en zich nu ertegen verzette dat deze na een door Ordina aangespannen geding naar die firma zou gaan, wilde de opdracht alsnog afdwingen.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Ness, dat na Ordina een geding had aangespannen, niet ontvankelijk werd verklaard en daartegen in beroep ging, eiste de opdracht ook op. Centric wilde primair heraanbesteding. Gedaagde EKD.NL vond dat de gunning-in-tweede-instantie aan Ordina terecht was en daarmee was Ordina, ‘eiseres tot tussenkomst’, het natuurlijk erg eens.
Duidelijk is dat de invoeringsdatum (begin 2008 moest het beschikbaar komen voor zo’n honderd instellingen die het in 2009 verplicht zouden moeten gebruiken) niet wordt gehaald. EKD.NL poogde nog de drie eisende partijen al vóór de zitting te laten afzien van verdere gerechtelijke stappen als ze zich niet in het vonnis konden vinden, maar die wilden hun juridische positie niet bij voorbaat verzwakken.
EKD.NL trachtte partijen te bewerken met een beroep op het maatschappelijk belang en de politieke druk, die om snelle invoering van het kinddossier zouden vragen. Maar daarop valt volgens Centrics advocaat Petra Heemskerk wel wat af te dingen. Zij wees erop dat het EKD alleen gebruikt wordt door jeugdgezondheidszorg- en thuiszorginstellingen. Dat is maar een klein deel van de organisaties die incidenten moeten voorkomen als die rond het Maasmeisje, waarmee EKD-adepten vaak schermen.
Volgens EKD.NL-advocaat Leopold Sueters zal bij heraanbesteding de opdracht “wezenlijk anders” worden. Ordina’s raadsman Gijs Verberne vond dat twijfelachtig, want “in het bestek is alles tot in de details geregeld.” Desgevraagd zegt ook EKD.NL-woordvoerder Paul Dral in eerste instantie dat dat “maar de vraag” is, maar in tweede instantie heet het: “De gegevens van de leveranciers liggen inmiddels op straat. Alleen daarom moeten we het al anders inrichten.” De processtukken vermelden inderdaad dat Getronics voor 4,9 miljoen had aangeboden, Ordina voor 5,5 miljoen en Ness voor 8,6 miljoen. Centrics prijs is onbekend. Stelliger is Dral over een opmerking van Getronics-raadsman Maarten Meulenbelt, die stelde dat de offertes waren gebaseerd op een project van 900 tot 1500 functiepunten, maar dat EKD.NL inmiddels boven 5000 functiepunten uitkwam. Volgens Dral echter heeft de stichting vanaf het begin van 5000 functiepunten gesproken. “Er is dus geen tussentijdse uitbreiding van het systeem of bestek geweest.”

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in