Energieverbruik ICT baart zorgen
Google bouwt niet alleen een ‘groen rekencentrum’ in Oregon pal naast de Columbia-rivier, zodat de servers door waterkracht kunnen worden aangedreven, het bedrijf heeft zich met een groot rekencentrum onlangs ook gevestigd in de Eemshaven, waar 30 megawatt, evenveel stroom als door 80.000 huishoudens wordt gebruikt, beschikbaar is.
Energiebehoefte
Het komt allemaal niet uit de lucht vallen: steeds meer bedrijven worstelen met de snel stijgende energiebehoefte van hun computersystemen. Processors worden alsmaar krachtiger, het energieverbruik stijgt echter navenant. Blijft de vraag naar servers op het huidige niveau, dan zou de elektriciteitsbehoefte de komende jaren wel eens met 40 procent kunnen stijgen. Meer energie betekent bovendien meer warmte die afgevoerd moet worden. Een aantal jaren geleden werd het energieverbruik van alle computers en servers wereldwijd al eens beraamd op maar liefst 2500 miljard kilowattuur. Marktvorser Gartner stelt dat tegen 2009 datacenters de op een na grootste kostenpost van veel bedrijven zullen zijn, direct na de personeelskosten.
“Nu is het al zo dat ongeveer de helft van het ICT-budget opgaat aan energie en koeling”, zegt woordvoerder Aaron Davis van het onlangs uit een fusie ontstane bedrijf APC/MGE, gespecialiseerd in voedingen, koeltechnieken, rekken, beheer en rekencentrumdiensten. “Het probleem zit hem vooral in het alsmaar toenemende gebruik van computerkracht. Dat gaat niet weg. En denk vooral niet dat energie goedkoper wordt.” Toegegeven: er wordt tegenwoordig al wel kritisch gekeken naar isolatie, compartimentering van koude en warme zones en zuinige aircosystemen, ja, zelfs naar eventueel hergebruik van de afgegeven warmte. Maar het probleem is dermate groot dat de ICT-industrie onlangs een organisatie heeft opgericht, The Green Grid, om te kijken naar mogelijkheden om het stroomverbruik binnen datacenters drastisch terug te dringen. “We zien nu al dat bedrijven niet in staat zijn om hun rekencentra uit te breiden omdat er onvoldoende elektriciteit voorhanden is”, zegt Neil Rasmussen, hoofd Techniek van APC/MGE.
Volgens Rasmussen zijn sommige rekencentra zelfs zo inefficiënt dat bedrijven geen andere mogelijkheid zien dan een heel nieuw centrum te bouwen. Dat is niet nodig als zo’n centrum slimmer ingericht en gekoeld wordt. APC/MGE streeft naar een energiebesparing van 10 tot 20 procent. De kunst is om niet een heel rekencentrum te koelen, maar lokaal. In dat geval kun je het leven van een bestaand rekencentrum nog een jaar of drie rekken.
Een gemiddeld 1 megawatt-rekencentrum verbruikt in tien jaar al gauw zo’n 17 miljoen dollar aan stroom (bij 0,10 dollar per kWuur). Bij slecht ontworpen rekencentra komt een deel van energie als kooldioxide in de atmosfeer.
Kooldioxide
Je kunt het equivalent van 675.000 auto’s aan kooldioxide uitsparen door rekencentra slimmer in te richten. “Dat is ook in het belang van de elektriciteitsbedrijven”, zegt Rasmussen. “Die zijn in elk geval hier in de Verenigde Staten gehouden aan bepaalde tarieven, waardoor ze moeten bezuinigen om winst te maken. In Londen worden inefficiënte datacenters binnenkort belast.”
Niet alle oplossingen voor energiebesparingen werken volgens APC even goed. Waterkoeling zoals gepropageerd door bedrijven als Rittal, geeft een extreem hoge vochtigheid, waar ook weer mee afgerekend moet worden.
Virtualisatie, het gebruik van meerdere applicaties op een server, leidt weliswaar tot de aanschaf van minder computersystemen, maar ook tot verplaatsing van data van de ene server naar de andere, wat kan leiden tot overbelasting en onbalans.
Het grootste probleem is dat nogal wat rekencentra, zeker van kleinere bedrijven, amateuristisch zijn ingericht, en snel oververhit raken.
De populaire site MySpace (miljoenen bezoekers) raakte als gevolg hiervan al eens uit de lucht. Aaron Davis sluit niet uit dat dit steeds vaker gaat gebeuren. “Het dataverkeer groeit enorm. Er komen elke maand 20 miljoen internetgebruikers bij. De belasting neemt toe.”