GovUnited mag doorgaan met midoffice
Centric verweet GovUnited de omvang van de te leveren diensten onvoldoende duidelijk te maken en gemeenten te veel vrijheid te gunnen al dan niet af te nemen. Gemeenten hebben aangegeven of en zo ja wanneer ze voornemens zijn bepaalde midoffice-onderdelen, zes in totaal, te kopen.
De rechter stelt dat GovUnited beoogt een raamovereenkomst te sluiten en dat daaraan inherent is dat het precieze aantal te leveren producten en diensten onbekend is. Aanbieders moeten wel voldoende houvast hebben om tot een verantwoorde inschrijving te kunnen komen, maar volgens de rechter bieden de aanbestedingsstukken dat in voldoende mate. Zo is het onnodig de identiteit van elke gemeente te kennen omdat het om een ASP-oplossing gaat, volgens de rechter “dus in de eerste plaats om een centrale infrastructuur, een gemeenschappelijke (landelijke) voorziening die diensten levert aan de deelnemende gemeenten”.
Ook had Centric ernstige twijfels over het commitment dat gemeenten met hun afnamevoornemen hadden afgegeven. Volgens GovUnited betekent zo’n voornemen dat ze afnemen, tenzij bestuurlijke goedkeuring uitblijft en dat kan alleen om zwaarwichtige redenen. De rechter zegt erover: “Vooralsnog is voldoende aannemelijk dat deelnemende gemeenten die per component hebben aangegeven voornemens te zijn om bepaalde producten af te nemen, deze producten in beginsel ook daadwerkelijk zullen afnemen.”
Het vonnis werd gewezen op dezelfde dag dat bekend werd dat Midden-Drenthe, bij GovUnited genoteerd voor een documentmanagementsysteem in 2008, een eigen offertetraject voor een DMS had ingezet. Onder meer daarin ziet Centric voldoende grond om naar het gerechtshof te stappen.
GovUnited-directeur Arjen Hof zegt van Midden-Drenthe de verzekering te hebben gekregen dat de gemeente zich aan zijn voornemen houdt en een DMS via GovUnited gaat betrekken. Hij wijst erop dat bij de zeventig GovUnited-gemeenten enkele honderden ambtenaren met e-dienstverlening en midoffice bezig zijn en dan kun je “niet uitsluiten dat trajecten elkaar soms kruisen”. Maar het is “nu snel gecorrigeerd”.
Dinsdag is gestart met de boordeling van de vier offertes (Inter Acces, LogicaCMG, Ordina en Unisys) om over enige weken drie aanbieders te selecteren die hun inschrijving in een ‘proof of concept’ mogen onderbouwen. Hof betreurt Centrics spoedappel. “We hebben op alle punten gewonnen. Ik begin bijna te twijfelen aan wat de werkelijke motieven zijn.”