Marginalisering dreigt voor het besturingssysteem
Die voordelen openbaren zich steeds meer op het terrein van de besturingssystemen, in toenemende mate een bron van beheerzorgen, zoals patchrondes. Mendel Rosenblum, ‘chief scientist’ en medeoprichter van VMware, stelde bij de afsluiting van de LinuxWorld-conferentie in San Francisco zelfs dat het besturingssysteem zoals we dat nu kennen een langzame dood zal sterven. Hij voorziet een praktijk waarin ‘virtual appliances’ − ingepakte combinaties van een applicatie en hun eigen uitgeklede besturingssysteempje − met de hulp van VMwares ‘hypervisor’ direct op de hardware draaien.
Virtual appliances
Dergelijke virtual appliances zullen makkelijker te beheren, betrouwbaarder en sneller zijn, stelt hij. Het besturingssysteem van nu daarentegen, is een moloch, die steeds moeilijker te innoveren is. “Dat is de positie waarin Microsoft nu zit.”
Een vergelijkbare stelling is eerder al door BEA Systems ingenomen, met de introductie van zijn Liquid VM. BEA vond het belachelijk dat Java-applicaties op zijn Weblogic-applicatieserver (inclusief Java virtual machine) boven op een besturingssysteem zouden draaien dat op zijn beurt weer steeds vaker boven op een hypervisor draait. Door de weinige resterende OS-functies die er tussen hypervisor en Java nog nodig zijn in Liquid VM in te bouwen, wordt het besturingssysteem feitelijk geëlimineerd. De Virtual Edition van Weblogic, waarin Liquid VM is ingebouwd, is nu door gebruikers te testen. De software ondersteunt alleen de ESX-hypervisor van VMware, maar later zullen Xen en – wanneer die volgend jaar verschijnt – ook Microsofts Viridian volgen.
Wat Citrix precies met XenSource gaat doen, is minder duidelijk, maar duidelijke plannen moeten er wel zijn; anders zou Citrix niet een half miljard dollar neertellen voor een bedrijf met naar schatting slechts vijf miljoen omzet. Citrix is bekend geworden met zijn thin-clienttechnologie, die slechts de ‘voorkant’ van applicaties op de netwerk-pc laat draaien. De nieuwste trend daarin is ‘application streaming’, die vanaf de server volledige applicaties naar de pc brengt, maar slechts in vluchtige vorm en zonder op de pc echt sporen na te laten. Dat zou Citrix nu ook kunnen gaan doen met complete virtual machines of de virtual appliances waar VMware op doelt.
Besturingssysteem
Wat heeft Microsoft van deze bewegingen te vrezen? De leveranciers van virtual appliances zullen het liefst een uitgeklede Linux-versie als ingebed besturingssysteem gebruiken, waarmee Windows uit beeld verdwijnt. En Java kan via virtualisatie zijn concurrentie met het Windows-platform intensiveren. Of ook Citrix, dat intensief partnert met Microsoft, een bedrijf tegen zich in het harnas wil jagen waarvan het in grote mate afhankelijk is, is niet waarschijnlijk. Maar dat Windows in de gezamenlijke technologische oplossingen wat dieper ‘onder de motorkap’, verdwijnt, wel.