Modernisering GBA in het slop
“Ik analyseer momenteel de oorzaken van de opgetreden vertraging alsmede de daaraan verbonden financiële gevolgen”, aldus Bijleveld.
“Daarbij kijk ik ook naar de wijze waarop de modernisering van de GBA verder kan worden volbracht.” De hele operatie is gebaseerd op een advies dat dateert van maart 2001.
De onlangs aangetreden nieuwe programmamanager, Cor van Tilborg (volgde Linda Hennink op, die aan een nieuwe uitdaging toe was), werkt nu diverse scenario’s uit. Hij wil daarover niets kwijt. Ook directeur Guus Rutgers van het verantwoordelijk agentschap Basisadministratie Persoonsgegevens en Reisdocumenten onthoudt zich van een toelichting, evenals het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarnaar hij verwijst. “We hebben aan de Kamerbrief niets toe te voegen”, aldus een woordvoerder.
Volgens een ingewijde behoort tot de scenario’s het afblazen van verdere modernisering als het centrale verstrekkingssysteem goed werkt. Maar ook dat onderdeel (GBA-V) laat het nog afweten. Een moeizame en met vier maanden verlengde pilot liep eind april af, maar nog steeds is het niet volledig operationeel. Het kan gelijktijdige intensieve bevraging en bijwerking van de database niet aan, volgens Bijleveld, omdat “de productieomgeving niet identiek is aan de ontwikkel- en testomgeving.” Een ‘taskforce’ onderzoekt de problemen.
Na GBA-V stoppen zou een optie zijn, waarvoor gemeenten vrezen: het Rijk kan de GBA-afnemers dan bedienen en gemeenten moeten zelf hun Burgerzaken-ICT moderniseren.
In april 2005 sprak voorzitter Tony Nijenkamp van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) in Automatisering Gids van de mogelijkheid dat Den Haag zegt: ‘Wij hebben onze informatievoorziening op orde. Gemeenten, fijne dag verder, zoek het maar uit met je GBA.’
Staatssecretaris Bijleveld rept in haar brief met geen woord over de activiteiten van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten om met ICT-leveranciers op basis van het decentrale GBA-systeem een compleet modern Burgerzakensysteem te maken. Die vragen zich intussen af waar ze aan toe zijn.