Overslaan en naar de inhoud gaan

Nuancering GPL3v2 bekoort Torvalds niet

Digital Rights Management (DRM) mag best, als het de wijze van software ontwikkelen zelf maar niet dwars zit, is de teneur van de aangepaste stellingname in GPL3v2. In de begin dit jaar uitgebrachte conceptversie van de al veertien jaar ongewijzigde GPL (General Public License 2) werd sterk stelling genomen tegen DRM.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Nu legt mede-auteur Eben Moglen, raadsman van de Free Software Foundation, uit: “Ons doel is het beschermen van onze manier van software maken, niet om te voorkomen dat films of muziek of teksten digitale restricties bevatten.” Het nieuwe concept verbiedt DRM alleen als dat wordt gebruikt om mensen te weerhouden van het delen of aanpassen van software.
Linus Torvalds, protagonist van het onder GPL verspreide Linux, vindt echter dat zijn eerder geuite bezwaren niet uit de wereld geholpen zijn. Het verschil van mening betreft met name het gebruik van open-sourcesoftware die wordt ‘ingebakken’ in apparatuur zoals videorecorders. Hardwarefabrikanten die hun implementatie van die software beschermen met een encryptiesleutel om de werking ervan binnen de apparatuur te garanderen, zijn volgens de nieuwe GPL in overtreding. Volgens Torvalds blijft de software zelf echter gewoon aanpasbaar, opnieuw te gebruiken en te verspreiden.
“Wil je een licentie gebruiken vóór iets goeds (GPL2), of tégen iets slechts?”, vraagt Torvalds zich af in een reactie. “Elke grote en fundamentele toevoeging aan GPL3 heeft te maken met haat en angst.” Torvalds meent dat de FSF niet echt geïnteresseerd lijkt in feedback, iets wat ten stelligste is tegengesproken door diverse leden van de commissies die bij GPL3v2 zijn betrokken. “Torvalds heeft wellicht een ideologisch verschil van mening met de FSF, maar dat is geen reden om het proces zelf als hypocriet te betitelen”, aldus Eben Moglen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in