Overslaan en naar de inhoud gaan

Post: Open brief aan de heer Aptroot

Open brief
Geachte heer Aptroot (Tweede Kamerlid VVD). Ik ben uw droom.
Op uw website spreekt u de hoop uit dat jonge mensen “dromen van de uitdaging en het succes van een eigen onderneming” en niet denken dat hun kostje gekocht is als ze bij een groot bedrijf of bij de overheid gaan werken.
Business
Shutterstock
Shutterstock


Dat is precies waarom ik tien jaar geleden een bedrijf opzette dat (ik citeer onze inschrijving bij de KvK) “Het verzorgen van kantoorautomatisering, zoveel mogelijk op basis van open-sourcesoftware” als doelstelling heeft. En met succes: inmiddels leveren we automatiserings- en beveiligingsdiensten aan banken, de publieke omroep, in de juridische sector en aan diverse andere Nederlandse bedrijven.
Omdat de overheid bij dit alles nogal achterblijft en omdat het onderwerp me ter harte gaat, bezocht ik op woensdag 21 maart jongstleden het algemeen overleg over open source en open standaarden, met de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken. Uw bijdrage verbaasde mij hogelijk. Nadat u uw collega Hessels van het CDA was bijgevallen dat het kabinet voldoende gedaan had voor open source en open standaarden, zei u letterlijk dat u mijn product beschouwt als “fröbelsoftware, knip- en plakwerk” - en dat u er niet over piekert om over te stappen.
De VVD vindt het blijkbaar wel een goed idee om te blijven investeren in een grote, nota bene buitenlandse onderneming; de lokale economie wordt afgedaan als fröbelwerk in de marge. Ik dank u wel.
Vervolgens beweerde u, dat de aanschafkosten van de software niet ter zake doen, want die zouden wegvallen tegen het onderhoud.
Doorgaans schat men de aanschafkosten van zogenaamde “commercial off the shelf” (zoals dat in goed Nederlands heet) software op 15 procent van de totale gebruikskosten. De rest van de kosten zitten in hardware, onderhoud, beheer, down-time en gebruikerskosten.
De laatste jaren zijn er verschillende studies verschenen over de kostprijs van Windows versus Linux. In het algemeen is het gebruik van een Linux-omgeving wat goedkoper. Lees bijvoorbeeld “Use Best Practices to Reduce Desktop PC TCO” van Gartner. Vanzelfsprekend zijn er ook onderzoeken waar Linux duurder uitkomt. Ze ontlopen elkaar weinig, het lukt zelfs Microsoft niet om het beheer van de grootste concurrent meer dan zo’n tien procent duurder te laten lijken.
Maar laten we “for the sake of argument” eens uitgaan van een iets hogere TCO. Elke eerstejaars economie-student kan u uitleggen, dat een euro die in de nationale economie gestoken wordt, nog eens terugkomt. Een euro die naar het buitenland gaat, is weg. Wanneer je dus een buitenlandse software-licentie (een papiertje) inruilt voor een lokale software-specialist (een kenniswerker), dan is dat goed voor het lokale ondernemingsklimaat.
U zou dus ter plekke de Nederlandse economie kunnen steunen. Door over te stappen op software die van een lokale leverancier komt, pompt u jaarlijks ongeveer een miljard euro extra de economie in.
Maar het kan nog beter. De Rijksoverheid stopt helemaal met het betalen van software-licentiegelden voor office-software. Dat zou pas echt fantastisch zijn. U stopt dan namelijk ook met de oneerlijke concurrentie die het Rijk mij en mijn collega’s aandoet door de jaarlijkse sponsoring van onze grootste concurrent.
Want vergis u niet: de meningen die u tijdens het AO verkondigde, komen rechtstreeks uit de koker van de lobbyisten die een groot, Amerikaans softwarebedrijf op u afstuurt. Ze hebben niets met het door u zo geprezen ondernemerschap te maken en al helemaal niet met de Nederlandse economie.
Valentijn Sessink

ondernemer in open-sourcesoftware

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in