Overslaan en naar de inhoud gaan

Producenten hekelen rapport Greenpeace over e-afval

Eerder vandaag publiceerde Greenpeace een alarmerend rapport waaruit blijkt dat West-Europees elektronica-afval op grote schaal in ontwikkelingslanden terechtkomt en daar het milieu vervuilt. Greenpeace baseert zijn conclusies op steekproeven in Ghana.
Business
Shutterstock
Shutterstock

Het onderzoek van de producten en importeurs naar 'complementaire stromen van e-waste in Nederland' is in april uitgevoerd door bureau Witteveen+Bos. Hieruit blijkt dat 80 procent van het elektronisch afval wordt gerecycled, 11 procent in het restafval terechtkomt en van 9 procent niet bekend is waar het wordt verwerkt.

Nederlanders danken gemiddeld 18,5 kilo apparatuur per jaar af, aldus het rapport. Hiervan wordt 5,7 kilo ingezameld en verwerkt in opdracht van ICT~Milieu en de Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten (NVMP). Daarnaast zijn er verschillende andere afvalstromen, legt onderzoeker Rene Eijsbouts uit. De milieustraten sturen 2,5 kilo per hoofd van de bevolking door naar de schroothandel en nog eens 3,6 kilo komt daar terecht via installateurs die oude cv-ketels en dergelijke vervangen. Eijsbouts: "In totaal wordt dus bijna twaalf kilo op een verantwoorde manier gerecycled. Daarmee behoren we tot de Europese top, met landen als Zweden en Zwitserland."

André Habets, woordvoerder van de producenten, wijst erop dat de Nederlandse inzamelsystemen collectief zijn en dus niet per merk gescheiden. "Het is dan ook onjuist dat Greenpeace er één merk uitpikt", meent Habets. In het rapport van Greenpeace komt vooral Philips er slecht af. Ook in rapporten van de milieuorganisatie over het gebruik van schadelijke stoffen krijgt Philips er regelmatig van langs.

Ook ICT~Milieu, onderdeel van de branchevereniging ICT~Office, heeft vandaag ijlings een reactie op de kritiek van Greenpeace uitgegeven. De organisatie zegt "grote moeite te hebben" met het rapport omdat de producten van ICT-apparatuur en andere elektronica "hun volle verantwoordleijkheid nemen". Wel is gebleken dat niet alle winkels en gemeenten het ingezamelde afvalbij ICT~Milieu afgeven maar dit aan handelaren en opkopers toespelen. "Wat die met het ICT-afval doen is niet bekend." De brancheclub pleit daarom voor een rapportageplicht voor deze partijen aan de overheid en voor een wettelijke afgifteplicht voor gemeenten en winkels.


Op de foto: plastic behuizingen van afgedankte Philips-monitoren op een stortplaats in Ghana, West-Afrika.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in