Raad van State zet webwinkels klem

Fietsenhandel hield voorraad aan bij woning
De rechtbank in Utrecht oordeelde in juni vorig jaar dat de fietsenhandel wel is aan te merken als detailhandel. Volgens de rechtbank was gebleken dat de winkel op gezette tijden en ook op afspraak voor het publiek was geopend. Bovendien had de bewoner op zijn terrein een aanzienlijke voorraad fietsen die in ieder geval voor een deel voor de verkoop stonden uitgestald.
Uitspraak in hoger beroep bevestigd
De Raad van State bevestigde vandaag (woensdag) in hoger beroep de uitspraak van de rechtbank. "Onder deze omstandigheden kan het betoog van de bewoner niet worden gevolgd dat hij uitsluitend handelt via internet en dat in het geheel geen sprake is van ruimtelijke uitstraling van zijn handelsactiviteiten op het perceel'', aldus de hoogste bestuursrechter.
Niet elke webwinkel door vonnis getroffen
Uit de uitspraak van de Raad van State kan niet de conclusie worden getrokken dat internetwinkels of webwinkels vanuit huis in alle gevallen verboden zijn. Dat hangt mede af van de wijze waarop gemeenten in hun bestemmingsplannen de bestemmingen hebben omschreven en van de 'ruimtelijke uitstraling' die van de webwinkels uitgaat. Dit zal in elk individueel geval moeten worden beoordeeld.
Brancheorganisatie Thuiswinkel.org blijft bezorgd
Toch is directeur Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org er niet gerust op. "Als alle gemeenten hun bestemmingsplannen gaan controleren op hoe webwinkels daar in passen, dan kunnen vele duizenden beginnende webwinkels meteen de deuren sluiten.'' Regelgeving en bestemmingsplannen stammen volgens Jongen nog uit een pre-internettijdperk en sluiten niet aan op de realiteit van nu.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee