Samenwerking Den Haag-Rotterdam strandt
Het opbreken van de samenwerking is opmerkelijk, omdat deze nog maar eind februari, en met nogal wat tamtam, door twee wethouders in de Rotterdamse raadszaal was aangekondigd.
Het verschil in urgentie moet toch een half jaar geleden ook al bekend zijn geweest.
Den Haag bevestigt dat bij monde van Maurits Alblas, maar recent is duidelijk geworden dat de hoge verwachtingen die men had met betrekking tot ‘service oriented architecture’, door de markt niet worden vervuld. “Vanwege de samenwerking wilden ook wij eind 2007 vervanging, maar nu een marktverkenning leert dat het met SOA nogal tegenvalt, willen we onze eigen koers en tempo volgen”, aldus Alblas.
Afscheidsregeling
De Haagse wethouder Else van Dijk had er in februari nog ‘alle vertrouwen’ in, maar zag eveneens risico’s, waarop ook al was geanticipeerd. Verwijzend naar een eerdere samenwerking met Amsterdam en Rotterdam om gezamenlijk een GBA-systeem te ontwikkelen, hadden B en W in januari in een collegebesluit opgenomen: ‘Gelet op eerdere ervaringen met samenwerking GBA met Amsterdam alert zijn op het opnemen van een scherpe ‘afscheidsregeling’.’ Toen was het overigens Rotterdam dat afhaakte. Uit de nu gestaakte Simba-alliantie (Samenwerkende Integrale Modulaire Belasting Applicatie) trokken zich eerder al Utrecht en Dordrecht terug.
Aanbesteding
Eind juni startten de twee overgebleven Simba-gemeenten nog een aanbestedingsprocedure, waarbij Den Haag optrad als aanbestedende dienst. Ze wilden een raamcontract met maximaal drie bedrijven voor ‘professionele ICT-ondersteuning bij het realiseren van het belastingsysteem Simba2500’. De vijftien bedrijven die daarop reageerden, zijn over het afbreken van de procedure ingelicht. Rotterdam werkt nu volgens woordvoerder Fred Marree aan een nieuw plan van aanpak, waarbij ook de financiering aandachtspunt is. Eerder hadden beide gemeenten samen 10,6 miljoen euro gefourneerd. De vraag is wat Rotterdam met 5,3 miljoen kan aanvangen. Of eind 2007 wordt gehaald, zegt Marree, ‘moet blijken’.
Dat een verschil in urgentie tussen Rotterdam en Den Haag breekpunt is, roept vragen op voor het project ‘WiGo4it’, waarin de sociale diensten van de vier grote steden tot nieuwe ICT willen komen. Ook hier wil Rotterdam eind 2007 een Centric-systeem vervangen, maar kan Den Haag met een vorig jaar in gebruik genomen zelfbouwoplossing langer vooruit. WiGo4it heeft onlangs leveranciers in een ‘marktconsultatie’ naar reacties op zijn ICT-ideeën gevraagd. Volgens zegsman Jan de Kleuver hebben tien bedrijven hun opvatting ingezonden.